Η οργάνωση της κουζίνας δεν είναι κάτι το πολύ εύκολο, ειδικά όταν προσπαθούμε να χωρέσουμε πολλά πράγματα σε έναν μικρό χώρο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πώς θα οργανώσουμε τα συρτάρια μας, μικρά ή μεγάλα, ώστε να είναι και τακτοποιημένα και λειτουργικά.
Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν τα τακτοποιούμε:

Βάζουμε πάρα πολλά πράγματα στα συρτάρια
Όταν γεμίζουμε τα συρτάρια μας… ασφυκτικά, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εξής προβλήματα: είτε δεν μπορούν να κλείσουν καλά είτε δεν θα μπορούμε να βρούμε τα πράγματα που ψάχνουμε. Αν για να βρούμε κάτι, αναγκαστούμε να αδειάσουμε όλο το συρτάρι, τότε μάλλον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που το έχουμε οργανώσει.

Τι συνιστούν οι ειδικοί: να βγάλουμε όλα τα πράγματα από το συρτάρι και να τα οργανώσουμε ανά κατηγορία, φροντίζοντας παράλληλα να ξεφορτωθούμε και ό,τι δεν μας χρειάζεται. Έτσι και θα μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα αυτά που ψάχνουμε, ενώ παράλληλα ο χώρος μας θα φέρεται πιο τακτικός.

Το συρτάρι που… μαζεύει τα πάντα
Αν έχουμε ένα κενό συρτάρι, όπου συγκεντρώνουμε ό,τι μας περισσεύει και δεν χωράει στα υπόλοιπα, τότε κάποια στιγμή αυτό θα γεμίσει με ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία και δεν θα βρίσκουμε κιόλας αυτά που ψάχνουμε.

Τι συνιστούν οι ειδικοί: τέτοιου είδους συρτάρια συνήθως συγκεντρώνουν πολλά πράγματα, άχρηστα κάτα κύριο λόγο που καλό θα ήταν να καταλήξουν στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση.

Δεν χρησιμοποιούμε σετ οργάνωσης των συρταριών
Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε σωστά και αποτελεσματικά ένα συρτάρι -ειδικά αν έχει μεγάλο μέγεθος- χρειάζονται διάφορα χωρίσματα που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο.

Τι συνιστούν οι ειδικοί: Χωρίς χωρίσματα δεν είναι εφικτό να φαίνεται και να είναι οργανωμένο ένα συρτάρι. Οργανώνουμε τα σκεύη και τα εργαλεία μας ανά κατηγορίες: πχ βάζουμε τα μαχαιροπίρουνα σε ειδικό χώρο, τις μικροσυσκευές όλες μαζί, τις πετσέτες αλλού κλπ. Έτσι το κάθε πράγμα έχει τη θέση του…

Δεν χρησιμοποιούμε τα σωστά σετ οργάνωσης
Προτού επιλέξουμε ένα σετ οργάνωσης συρταριού πρέπει να έχουμε μετρήσει τον χώρο μας, να δούμε αν ταιριάζει. Αν δεν είναι στις σωστές διαστάσεις, τότε θα μας δημιουργεί σίγουρα πρόβλημα. Ακόμα και αν καταφέρουμε να χωρέσουμε τα πράγματα στην αρχή, θα προκύψει σίγουρα θέμα στη συνέχεια, όταν θα ξεκινήσουμε να τα μετακινούμε κατά τη χρήση τους.

Τι συνιστούν οι ειδικοί: Μετράμε καλά τον χώρο μας και προγραμματίζουμε σωστά τα υλικά που θα προμηθευτούμε προτού προβούμε σε αγορές.

Αποθηκεύουμε τα μαχαίρια κουζίνας σε ένα συρτάρι
Δεν μιλάμε για τα μαχαίρια φαγητού ή τα καθημερινά μικρά μαχαίρια γενικής χρήσης που φυλάσσουμε μαζί με τα μαχαιροπήρουνά μας. Μιλάμε για τα μεγάλα μαχαίρια κουζίνας ή τα σετ μαχαιριών, αν έχουμε φυσικά. Σε περίπτωση που τα βάζουμε μέσα σε ένα συρτάρι, κινδυνεύουμε να πάθουμε κανένα ατύχημα, καθώς αυτά γλιστράνε, όπως το ανοιγοκλείνουμε.

Τι συνιστούν οι ειδικοί: Φυλάσσουμε τα μαχαίρια είτε σε επιτείχιο μαγνητικό ράφι είτε σε ειδικές θήκες για αυτά.