Οι επαγγελματίες έχουν κουζίνα και στο σπίτι τους, οπότε μάλλον ξέρουν καλύτερα τι χρειαζόμαστε και πώς να το χρησιμοποιήσουμε. Τους ρωτήσαμε, μας απάντησαν, σας μεταφέρουμε.

Σίγουρα πρέπει να έχουµε µια πολύ καλή σειρά µαχαιριών και βασικά εργαλεία για καθάρισµα ψαριών, λαχανικών και φρούτων, τρίφτη, σκεύη αποθήκευσης τροφίµων και µικρά δοχεία µπαχαρικών, έναν πιπερόµυλο για φρεσκοτριµµένο πιπέρι, µίξερ, µπλέντερ και ραβδοµπλέντερ, αποχυµωτή ή µια κουζινοµηχανή που κάνει όλα τα παραπάνω. Εφοδιαζόµαστε µε πολλές επιφάνειες κοπής, όχι όµως ξύλινες.
Γ. Παρίκος

Ένα γουδί και τρίφτες για τα µπαχαρικά είναι απαραίτητα κάθε µέρα. Επίσης, ταψιά, κατσαρόλες και σκεύη ανάλογα µε τον τύπο της εστίας και του φούρνου µας. Κατσαρόλες και τηγάνια σε διάφορα µεγέθη, µίξερ, ραβδοµπλέντερ και ένα πολυκοπτικό είναι τα απολύτως απαραίτητα για να ξεκινήσουµε ως οικιακοί µάγειρες.
Σ. Ευαγγέλου

Ένα στεγνωτήρι λαχανικών (spinner) είναι το απόλυτο εργαλείο για το σωστό στράγγισµα λαχανικών, διαφορετικά µαυρίζουν γρήγορα. Επίσης, µε μια κουζινομηχανή επαγγελµατικού τύπου εξοικονοµούµε πολύτιµο χρόνο στην κουζίνα, ενώ για βαθύ τηγάνισµα µια µικρή φριτέζα είναι ιδανική. Προτιµάµε κατσαρόλες και τηγάνια με μεταλλικές λαβές για να µπαίνουν και στον φούρνο.
Α. Χαραλαµπόπουλος

Ψαλίδια κουζίνας, αποφλοιωτής, αποπυρηνωτής και τσιµπίδες για φιλετάρισµα είναι µικρές, αλλά εξαιρετικά χρήσιµες λεπτοµέρειες στην κουζίνα.
Γ. Ξενάκης

Τα µαχαίρια θέλουν φροντίδα, ελαφρύ ακόνισµα στο µασάτι (ακονιστήρι) και µετά τη χρήση πλύσιµο µε κρύο και όχι ζεστό νερό γιατί καταστρέφονται οι λεπίδες.
Δ. Παµπόρης

Αγοράζουµε µια σειρά από σκεύη αεροστεγούς αποθήκευσης φαγητού και αποφεύγουµε τη συχνή χρήση µεµβράνης για οικολογικούς λόγους. Επίσης, ένας µικρός µύλος του καφέ είναι ιδανικός για σταθερά φρεσκοτριµµένα µπαχαρικά.
Χ. Δαµαλάς

Προτιµάµε κατσαρόλες µε χοντρή βάση για εξοικονόµηση ενέργειας και καλύτερο µαγείρεµα και βαριά αντικολλητικά τηγάνια που φροντίζουµε πολύ στο πλύσιµο χρησιµοποιώντας µαλακό σφουγγάρι. Για κουζίνες γκαζιού αγοράζουµε σφυρήλατα σκεύη και γουόκ που είναι πιο ανθεκτικά.
Χ. Αθανασιάδης

Δεν ζορίζουµε τα µίξερ και ραβδοµπλέντερ µας µε πολύ πηχτές παρασκευές.
Χ. Δαµαλάς

Η κουζίνα εξοπλίζεται βάσει του για πόσα άτοµα µαγειρεύουµε. Στις οικογένειες η οικονοµικότερη και ταχύτερη λύση είναι το υγραέριο, το οποίο -κακώς- πολλοί φοβούνται. Προτιµάµε ανεξάρτητο φούρνο τον οποίο εγκαθιστούµε σε σηµείο που να είναι στο ύψος του µατιού. Όσο για τα σκεύη µας, οι κατσαρόλες µε χοντρή βάση και τα βαριά τηγάνια είναι το Α και το Ω για το σωστό µαγείρεµα.
Γ. Χέλμης

Δείτε επίσης:

Ψυγείο: οι αρχές της αποθήκευσης και της σωστής θερμοκρασίας

Όταν ακόμη και το Bon Appetit φτιάχνει σπανακόρυζο!

Είναι ασφαλές να τρώμε τον κιμά που έχει γκριζάρει;