Αν σας αρέσουν οι καφέδες με γεύσεις, τότε έχουμε να σας προτείνουμε έναν τρόπο να προσθέτετε άρωμα στον καφέ σας, κάνοντάς τον παράλληλα πιο δυναμωτικό και ενδεχομένως και πιο αντιφλεγμονώδη, δίχως να του αυξάνετε τις θερμίδες. Πώς γίνεται αυτό; Χρησιμοποιώντας μπαχαρικά!

Αυτή δεν είναι μια καινούρια τάση. Αποτελούσε μάλιστα μια τακτική που ακολουθούσαν για χρόνια -ίσως και αιώνες- σε χώρες όπως το Μαρόκο και το Μεξικό. Δεν μιλάμε για καφέδες με πρόσθετο σιρόπι, αλλά για αυτούς που έχουν αλεστεί μαζί με τα μπαχαρικά. Γιατί αξίζει να τα δοκιμάσετε; Γιατί αποτελούν τον ιδανικό τρόπο να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του. Λίγες γουλιές από τον αρωματικό καφέ αρκούν για να ανοίξει το μάτι σου και να αρχίσεις τις δουλειές σου με περισσότερη ενέργεια και κέφι. Άλλωστε υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο καφές μάς φτιάχνει τη διάθεση.

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο μείγμα;
Η κανέλα και μισή πρέζα αλατιού μπορούν να δώσουν εντελώς άλλη γεύση στον καφέ σας. Το αλάτι ουσιαστικά χρειάζεται για να ελαφρύνει την πικράδα του καφέ αλλά και την πρόσθετη οξύτητα από την κανέλα. Μα θα μου πείτε: Προσθέτω κανέλα στον καπουτσίνο μου. Δεν είναι καθόλου το ίδιο, θα απαντούσα.
Για να πετύχετε το τέλειο μείγμα, ιδανικά χρειάζεστε έναν μύλο καφέ, κόκκους καφέ και τα μπαχαρικά που προτιμάτε. Πέρα από την κανέλα, μπορείτε να «παίξετε» και με άλλα, όπως το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, καρδάμωμο, μπαχάρι ακόμα και το πιπέρι. Εννοείται ότι όλα εξαρτώνται και από τα γευστικά σας γούστα! Ωστόσο, αν σας αρέσει ο καφές, αξίζει να πειραματιστείτε λιγάκι! Με τις σωστές αναλογίες πάντα! ½ κουταλιά του γλυκού μπαχαρικών αναλογεί περίπου σε 6 φλιτζάνια καφέ. Κάποιοι προτιμούν να προσθέτουν τα ολόκληρα μπαχαρικά (πχ πρόκα γαρίφαλο) στον μύλο του καφέ και να τα τρίβουν μαζί με τους κόκκους. Αυτό θα δώσει πιο πλούσιο άρωμα στο μείγμα. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να μείνουν υπολείμματα ή να μην τριφτούν καλά, οπότε είναι ίσως πιο σοφό να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη. Πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά, ανάλογα με τα γούστα σας και ανάλογα με την ένταση που θέλετε να δώσετε στο τελικό σας μείγμα!

Δείτε επίσης:
Ήξερες ότι ο ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωία;

Πώς να καθαρίσουμε τον μύλο του καφέ

Πόσο καφέ την ημέρα μπορούμε να πίνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς;