Το ιαπωνικό panko (πάνκο) μοιάζει με ψιλοτριμμένη φρυγανιά και θεωρείται ιδανικό για το πανάρισμα. Σε τι διαφέρει από μια κοινή φρυγανιά παναρίσματος, πού το βρίσκουμε και πώς μπορούμε να το βάλουμε στη μαγειρική μας; Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για να έχουμε τα πιο νόστιμα τηγανητά πιάτα χάρη στα μαγειρικά μυστικά της Ανατολής, στο τραπέζι μας.

Τι είναι το πάνκο

Panko (πάνκο) στα ιαπωνικά σημαίνει «αλεύρι από ψωμί» (pan= ψωμί, ko= αλεύρι). Συγκεκριμένα, προέρχεται από έναν ειδικό τύπο λευκού ψωμιού που ψήνεται αρχικά χωρίς κόρα και στη συνέχεια κόβεται σε πολύ λεπτές και μεγάλες φλούδες (και όχι σε ψίχουλα, όπως σε μια κοινή φρυγανιά) που αφήνονται να στεγνώσουν φυσικά πριν θρυμματιστούν. Στα υπόλοιπα συστατικά του περιλαμβάνονται η μαγιά, το λάδι και το αλάτι.

Πάνκο vs φρυγανιά παναρίσματος

Οι περισσότερες φρυγανιές παναρίσματος που βρίσκουμε στα καταστήματα μοιάζουν λίγο πολύ με εκείνες που φτιάχνουμε στο σπίτι με υλικά από την κουζίνα μας, δηλαδή με ψωμί που ψήνεται τόσο ώστε να σπάει σε μικρά κομματάκια ή ψίχουλα. Αντίθετα, το πάνκο διαφέρει σε 2 βασικά σημεία. Πρώτον, ως προς τον ειδικό τύπο ψωμιού που χρησιμοποιείται για την δημιουργία του (βλ. παραπάνω) και δεύτερον ως προς την ίδια την ποιότητα του πάνκο που είναι γευστικά ουδέτερο, τραγανό, αέρινο και απορροφά λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα. Έτσι, τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν ιδανικό υλικό για το πανάρισμα, αφού δεν βαραίνει ούτε επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, αφήνοντας τις κύριες γεύσεις του πιάτου να αναδειχθούν σωστά.


Katsu

Korokke

Το πάνκο στη μαγειρική

Στην ιαπωνική κουζίνα, το πάνκο χρησιμοποιείται ως τραγανή κρούστα σε τηγανητά και ψητά πιάτα, όπως στο Katsu (κάτσου) ή στο Korokke (κορόκκε), που δεν είναι παρά οι γιαπωνέζικες κοτολέτες και κροκέτες αντίστοιχα. Σε άλλες περιπτώσεις, αναμειγνύεται με άλλα υλικά για να δέσει διάφορες σάλτσες ή μείγματα, όπως στο μείγμα του διάσημου Burger Hambagu (χαμπάγ). Φυσικά, μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να το βάλουμε στις δικές μας συνταγές, παίρνοντας παράδειγμα από τις δυτικές κουζίνες του κόσμου όπου το πάνκο είναι αρκετά δημοφιλές. Στην πραγματικότητα, το πάνκο μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή φρυγανιά (ή γαλέττα) στα περισσότερες συνταγές μας, όπως στο αγαπημένο σνίτσελ, κάνοντας την κρούστα πιο τραγανή και ελαφριά.

Αγορά, αποθήκευση και συντήρηση

Μπορούμε εύκολα να το αναζητήσουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα ή σε online shops. Εάν το αποθηκεύσουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε μέρος σκιερό και δροσερό, διατηρείται στο ντουλάπι μας έως και 2 χρόνια.