Είμαστε στην εποχή που τα μήλα στην αγορά είναι άφθονα και πολλές φορές αγοράζουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα αφήνουμε να χαλάσουν, ούτε να τα πετάμε. Μπορούμε πολύ εύκολα να τα συντηρήσουμε στην κατάψυξη, όπου θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για αρκετούς μήνες. Αρκεί να ξέρουμε τον κατάλληλο τρόπο, τον οποίο θα μοιραστούμε μαζί σας.

Πώς θα καταψύξουμε σωστά τα μήλα μας

Για να προετοιμάσετε τα μήλα σας για να μπουν στην κατάψυξη πρώτα θα πρέπει να τα ξεφλουδίσετε και να αφαιρέσετε τον πυρήνα τους. (Εκτός κι αν η συνταγή για την οποία τα προορίζετε δεν τα θέλει ξεφλουδισμένα, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα αφαιρέσετε τη φλούδα, αλλά μόνο τον πυρήνα τους).

Στη συνέχεια, τα τεμαχίζουμε ανάλογα με το πώς τα θέλουμε (σε φέτες, κύβους ή λωρίδες). Προσέξτε να μην τα κόψετε υπερβολικά λεπτά γιατί θα μαλακώσουν πολύ όταν ξεπαγώσουν. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά εργαλεία – κόφτες για να τα κόβετε σε ομοιόμορφα σχήματα. Αυτά είναι πολύ βολικά ιδίως όταν έχετε να κόψετε πολλά μήλα.

Για να μη μαυρίσουν τα κομμένα μήλα, πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ανά κιλό ακαθάριστων μήλων. Έπειτα αφού τα στραγγίσουμε, τα στεγνώνουμε καλά ταμπονάροντάς τα μέσα σε πετσέτα κουζίνας, ώσπου να είναι εντελώς στεγνά πριν μπουν σε κατάψυξη, για να μη δημιουργηθούν ανεπιθύμητοι κρύσταλλοι.

Μόλις τα μήλα είναι τελείως στεγνά, τα βάζουμε στην κατάψυξη τοποθετώντας τα σε μονή στρώση επάνω σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον 4 ώρες ή για μια νύχτα. Χρησιμοποιήστε ταψιά ή δίσκους μικρού μεγέθους για να χωράνε στην κατάψυξη. Αν ούτε αυτά χωράνε στα συρτάρια της κατάψυξης μπορείτε να βάλετε τα κομμένα μήλα μέσα σε σακούλα τροφίμων, αλλά θα πρέπει κι αυτά να τοποθετηθούν επίπεδα και σε μονή στρώση, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Τέλος, μεταφέρετε τα παγωμένα κομμάτια από τα ταψιά σε σακούλες τροφίμων τις οποίες θα κλείσετε αεροστεγώς. Θυμηθείτε οπωσδήποτε να σημειώσετε επάνω τους την ημερομηνία κατάψυξης, για να μπορείτε στο μέλλον να υπολογίσετε την ημερομηνία λήξης τους.

Τι φτιάχνουμε με τα κατεψυγμένα μήλα

Η κατάψυξη θα αλλάξει την υφή των μήλων μας. Δεν θα είναι τόσο τραγανά, όσο όταν τα χρησιμοποιούμε ωμά. Γι’ αυτό και δεν συνιστούμε να τα καταναλώσετε ωμά, αλλά καλύτερα να τα προσθέσετε σε συνταγές για κέικ, τάρτες, μάφιν, cookies, κ.λπ. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο δεν χρειάζονται ξεπάγωμα.

Πώς τα αποψύχουμε

Αν, παρόλα αυτά, επιθυμείτε να τα ξεπαγώσετε, βάλτε τα μαζί με τη σακούλα στη συντήρηση και αφήστε τα να ξεπαγώσουν σιγά -σιγά. Αυτό θα τα κάνει να μη μαλακώσουν υπερβολικά. Αν πάλι βιάζεστε, ένας πιο γρήγορος τρόπος είναι να τα βυθίσετε μαζί με τη σακούλα τροφίμων μέσα σε λεκάνη με κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό με κρύο ανά 20 λεπτά, μέχρι να ξεπαγώσουν πλήρως.

Δείτε εδώ και ποια 5 πράγματα πρέπει να πετάξετε από την κατάψυξή σας.