Όπως ακριβώς και το ψυγείο μας, έτσι και η κατάψυξή μας χρειάζεται οργάνωση και σχολαστικό καθάρισμα. Κάθε πότε χρειάζεται καθάρισμα; Πώς βγάζουμε τους παγωμένους λεκέδες από τις επιφάνειες; Παρακάτω θα βρείτε τον τρόπο για να κάνετε την κατάψυξή σας πεντακάθαρη σε μόλις πέντε βήματα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται

Κάθε εβδομάδα: Με λίγο νερό και σαπούνι σε ένα υγρό πανί, καθαρίστε τις επιφάνειες της κατάψυξης μία φορά την εβδομάδα.

Κάθε μήνα: Μία φορά τον μήνα χρειάζεται να γίνεται ένα βαθύ καθάρισμα αλλά και ξεκαθάρισμα των τροφίμων.

Καθαρή κατάψυξη σε πέντε βήματα:

Βήμα 1: Αφαιρέστε το περιεχόμενο

Αδειάστε τη και μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο στο μεγάλο ψυγείο ή, αν έχετε, σε έναν καταψύκτη ώστε τα τρόφιμα να παραμείνουν σε μία σταθερή θερμοκρασία όσο εσείς κάνετε τον καθαρισμό.

Βήμα 2: Πλύνετε τα καλάθια και τα ράφια

Εάν υπάρχουν αφαιρούμενα καλάθια ή ράφια, τότε αφαιρέστε τα και πλύντε τα στο νεροχύτη με σαπούνι και νερό. Αφήστε τα στην άκρη μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Βήμα 3: Σκουπίστε το εσωτερικό

Γεμίστε έναν κουβά με ζεστό νερό (όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο – αυτό βοηθάει στο ξεπάγωμα των παγωμένων λεκέδων) και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξύδι αν προτιμάτε. Βυθίστε το σφουγγάρι στο διάλυμα και σκουπίστε όλο το εσωτερικό.

Βήμα 4: Τρίψτε, τρίψτε, τρίψτε

Χρησιμοποιήστε μια μικρή βούρτσα τριψίματος ώστε να καθαρίσετε επίμονους ή κολλώδεις λεκέδες.

Βήμα 5: Σκουπίστε στεγνά

Κάντε ένα τελευταίο πέρασμα με στεγνά πανιά μικροϊνών. Είναι σημαντικό η κατάψυξή σας να είναι τελείως στεγνή πριν βάλετε ξανά τα τρόφιμα σε αυτή, καθώς η υγρασία θα παγώσει στις εσωτερικές επιφάνειες.

Ο μηνιαίος καθαρισμός της διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και δεν χρειάζεται καν να την αποσυνδέσετε από την πρίζα για να το κάνετε. Ωστόσο, περίπου δύο φορές το χρόνο είναι καλή ιδέα να την καθαρίζετε σε βάθος. Η διαδικασία είναι η ίδια με τα παραπάνω βήματα, αλλά θα πρέπει να τη βγάλετε από την πρίζα, ώστε να ξεπαγώσει και να καθαρίσετε καλά όλα τα μέρη της.

Απόψυξη: Εάν έχετε συσσωρευμένο πάγο, ανοίξτε την πόρτα της κατάψυξης όσο το δυνατόν περισσότερο και αφήστε τον πάγο να λιώσει. Τοποθετήστε πετσέτες στο πάτωμα για να απορροφήσουν τα νερά που ίσως στάξουν. Αφού αφαιρέσετε τον πάγο που έχει μαλακώσει, συνεχίστε με τα παραπάνω βήματα, συμπεριλαμβανομένου του σκουπίσματος του εσωτερικού με σαπούνι και νερό. Για να απολυμάνετε, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από μία κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε τρία λίτρα νερού.