Έχετε μικρή κουζίνα και αποφασίσατε να αλλάξετε το ψυγείο σας με ένα στενότερο, για να εξοικονομήσετε χώρο παρόλο που είστε πολυμελής οικογένεια; Μην ανησυχείτε ότι δεν θα καταφέρετε να χωρέσετε όλα αυτά που είχαν θέση στο παλιό, μεγαλύτερο ψυγείο σας. Υπάρχουν μερικά κόλπα οργάνωσης χώρου, που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε και το παραμικρό εκατοστό του νέου σας μικρού ψυγείου.

Δημιουργήστε ζώνες
Βάζετε παρόμοια πράγματα μαζί και δημιουργήστε μια συνολική οργάνωση μέσα στο ψυγείο με ορισμένες ζώνες. Η τοποθέτηση των τροφίμων στα ράφια θα πρέπει να έχει να κάνει με το πόσο συχνά τα χρειαζόμαστε και ποια μέλη της οικογένειας τα καταναλώνουν. Για παράδειγμα, βάζουμε στα ψηλά ράφια πράγματα που χρησιμοποιούμε πιο σπάνια, στα μεσαία ράφια τα περισσεύματα για να τα βλέπουμε κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα και να μην τα ξεχάσουμε, ενώ στα χαμηλά ράφια είναι καλύτερα να τοποθετούμε όσα καταναλώνουν τα παιδιά, για να μπορούν να τα φτάνουν εύκολα.

Χρησιμοποιήστε ανοιχτά πλαστικά δοχεία
Τα πλαστικά δοχεία που υπάρχουν στο εμπόριο για τακτοποίηση είναι πάρα πολύ βολικά, καθώς λειτουργούν σαν έξτρα συρτάρια. Σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε όλο το βάθος του ψυγείου, χωρίς να χάνετε τίποτα που μένει πολύ πίσω ή να χρειάζεται να ανακατεύετε τα αντικείμενα ώσπου να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Απλώς, τραβάτε τα δοχεία και πιάνετε αυτό που χρειάζεστε. Επιπλέον, τα δοχεία αυτά σας επιτρέπουν να οργανώνετε καλύτερα και τις ζώνες που προαναφέραμε. Κι αν δεν θέλετε να τα αγοράσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θέση τους βαθιά, μεγάλα τάπερ χωρίς το καπάκι τους.

Εκμεταλλευτείτε τον κάθετο χώρο
Το να χρησιμοποιείτε και το παραμικρό εκατοστό του ψυγείου σας σημαίνει να μην ξεχνάτε τον κάθετο χώρο που διαθέτει. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μακρόστενα δοχεία που μπορούν να τοποθετηθούν το ένα επάνω στο άλλο.

Αποθηκεύετε φαγητό σε παραλληλόγραμμα φαγητοδοχεία
Τα παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα τάπερ είναι πιο κατάλληλα από τα στρογγυλά, που ουσιαστικά δεν έχουν γωνίες και σας κάνουν να χάνετε πολύτιμο χώρο. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν πιο εύκολα το ένα πάνω στο άλλο, από ότι τα στρογγυλά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους τύπους τάπερ
Αν βάζετε στο ψυγείο σας τάπερ του ίδιου στυλ αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα στοιβάξετε πιο σωστά, εξοικονομώντας χώρο κι παράλληλα να εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε και τον κάθετο χώρο που υπάρχει. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαστικά φαγητοδοχεία για γεύματα που θα πάρετε εκτός σπιτιού και γυάλινα παραλληλόγραμμα τάπερ για τα περισσεύματα. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε με το στοίβαγμα, γιατί δεν πρέπει να εμποδίζετε την κυκλοφορία του ψυχρού αέρα ανάμεσα στα δοχεία σας. Σε αυτή την περίπτωση το ψυγείο δεν λειτουργεί σωστά.

Αφαιρέστε τα τρόφιμα από τις συσκευασίες τους
Το να ξετυλίξετε τα προϊόντα από τις πλαστικές συσκευασίες τους σας απελευθερώνει χώρο και σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε το αποθηκευτικό σύστημα που έχετε ήδη δημιουργήσει με τις ζώνες και τα τάπερ. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά πλαστικά δοχεία για να αποθηκεύετε τις φράουλες για παράδειγμα, σημαίνει ότι τα δοχεία θα μπορούν να μπουν το ένα πάνω στο άλλο κι έτσι δεν θα αφεθούν κενά σημεία που δημιουργούνται συνήθως από τις συσκευασίες των προϊόντων.

Μην το παρακάνετε με τις αγορές
Όσο κι αν προσπαθήσετε να οργανώσετε τη χωρητικότητα του ψυγείου σας με τις συμβουλές που σας δίνουμε αυτό θα είναι πάντα παραφορτωμένο αν είστε υπερβολικοί με τις αγορές σας. Καθώς ψωνίζετε πρέπει να έχετε μια εικόνα του τι διαθέσιμο χώρο έχετε στο ψυγείο σας και ίσως πρέπει να μην αγοράσετε το έξτρα γάλα ή γιαούρτι που θέλετε, αλλά να περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Δεν αξίζει να πάρετε κάτι σε προσφορά, αν πρόκειται να μην έχετε πού να το χωρέσετε μετά στο ψυγείο σας.

Βάζετε παντού ετικέτες
Ένα σημαντικό σημείο του να εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε τους χώρους ενός μικρού ψυγείου είναι να διασφαλίσετε πως ό,τι είναι μέσα σε αυτό είναι εύκολο να το βρει κανείς και να το πιάσει. Γι’ αυτό ακριβώς οι ετικέτες είναι απαραίτητες, ιδίως όταν χρησιμοποιείτε δοχεία που βρίσκονται στο βάθος του ψυγείου σας. Οι ετικέτες εξασφαλίζουν πως όλοι γνωρίζουν ακριβώς πού να βρουν τι και ίσως πιο σημαντικό, πού να επιστρέψουν το δοχείο εφόσον χρησιμοποιούμε κάτι μακροπρόθεσμα.

Καθαρίζετε το ψυγείο σας τακτικά (και τσεκάρετέ το πριν κάνετε τη λίστα για τα ψώνια)
Το να αδειάζετε συχνά το ψυγείο σας και να δημιουργείτε νέους χώρους, πετώντας ότι έχει λήξει σημαίνει ότι δεν καταλαμβάνετε πολύτιμο χώρο με άχρηστα αντικείμενα. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό πριν φύγετε για το σούπερ μάρκετ να έχετε υπόψη σας τι χώρο έχετε και τι προϊόντα έχετε ήδη μέσα, ώστε να μην πάρετε περισσότερα από όσα έχετε πραγματικά ανάγκη.