Μήπως ήρθε η ώρα να ελευθερώσουμε τις τροφές από το ψυγείο και να τις αφήσουμε να είναι ο καλύτερος εαυτός τους; Η αποθήκευση στο ψυγείο δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν τα τρόφιμα και περίτρανη απόδειξη είναι κάποια φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν ‘συμπαθούν’ καθόλου τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα παρακάτω επτά τρόφιμα είναι καλύτερο να τα κρατάτε εκτός ψυγείου.

1. Ντομάτες
Το να βάζετε μια ντομάτα στο ψυγείο είναι σαν να την καταδικάζετε σε ένα θλιβερό μέλλον στο οποίο θα χάσει την υπέροχη γεύση της. Η γεύση της ντομάτας καθορίζεται από τα σάκχαρα, τα οξέα και τις πτητικές χημικές ενώσεις. Η ψύξη δεν επηρεάζει τα δύο πρώτα, αλλά ουσιαστικά απενεργοποιεί τη σύνθεση των πτητικών ενώσεων και κατά συνέπεια τις καθιστά πιο άγευστες.

2. Αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές
Αυτά τα τροπικά φρούτα -όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, το ξέρω- δεν αγαπούν το κρύο. Αν και μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο, δεν το απαιτούν, και όταν διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να εμφανίσουν κουκούτσια και να μαλακώσουν σε κάποια σημεία.

3. Κρεμμύδια και σκόρδα
Ενώ το σχοινόπρασο και τα πράσινα κρεμμύδια προτιμούν τη δροσιά του ψυγείου, τα ξαδέλφια τους – τα κρεμμύδια, κρεμμυδάκια και σκόρδα – προτιμούν ένα δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από αυτό. Επίσης, σημειώστε ότι συνήθως τα αγοράζετε σε σακούλα με πλέγμα και αυτό γίνεται επειδή τους αρέσει να αναπνέουν, οπότε φροντίστε να μην τα ‘πνίξετε’ με πλαστικό.

4. Πατάτες και γλυκοπατάτες
Θέλω πάντα να βάζω τις πατάτες στο ψυγείο, γιατί φαίνεται ότι αυτό θα πρέπει να τις εμποδίσει να γίνουν εξωγήινα πλάσματα με λευκά εξογκώματα πριν είμαι έτοιμη να τις χρησιμοποιήσω. Όμως, μελέτες έχουν δείξει πως οι ωμές πατάτες δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και αυτό γιατί σε χαμηλές θερμοκρασίες, ένα ένζυμο που ονομάζεται ιμβερτάση διασπά το σάκχαρο σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη και αυτό μπορεί να σχηματίσει τη χημική ουσία ακρυλαμίδιο κατά το μαγείρεμα. Καλύτερα να αποθηκεύετε τις πατάτες σας σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος.

5. Καλοκαιρινά φρούτα
Τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια –όλα τα φρούτα με κουκούτσια – θα χάσουν σημαντικά τη γεύση τους αν τα βάλετε στο ψυγείο πριν προλάβουν να ωριμάσουν. Μπορούν, όμως, να μπουν στο ψυγείο μόλις ωριμάσουν σωστά, αν φυσικά προλάβουν και δεν καταναλωθούν.

6. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μόνο όταν είναι τελείως ώριμα. Αν τα βάλετε πριν ωριμάσουν πλήρως, τότε αυτά θα αρνηθούν και τα σκληρά αβοκάντο δεν αρέσουν σε κανέναν. Αν τρώτε αρκετά αβοκάντο, η καλύτερη στρατηγική είναι να τα αγοράζετε νωρίτερα όσο είναι ακόμα ωραία και σκληρά, να τα αφήνετε έξω και να τα τρώτε καθώς ωριμάζουν.

Και ένα βότανο
7. Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι αρκετά ευαίσθητος. Τα περισσότερα βότανα τα καταφέρνουν μια χαρά στο ψυγείο – ειδικά όταν τα κοτσάνια βυθίζονται σε ένα ποτήρι νερό. Όμως ο ιδιότροπος βασιλικός είναι ευαίσθητος στο κρύο και θα σας προδώσει μαλακώνοντας και μαυρίζοντας όταν μείνει στο ψυγείο για πολύ καιρό. Το να κρατάτε ένα ματσάκι βασιλικού σε νερό όπως τα κομμένα λουλούδια όχι μόνο παρατείνει τη ζωή του, αλλά κάνει και την κουζίνα να μυρίζει με το χαρακτηριστικό άρωμά του.