Η μόδα του αβοκάντο ήρθε για να μείνει για τα καλά. Άλλωστε είναι ένα σούπερ υγιεινό φρούτο με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, αλμυρές αλλά και γλυκές. Ενώ παράλληλα είναι ιδανικό συστατικό για θρεπτικά smoothies. Μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό σας πρωινό.

Έχουμε δοκιμάσει πολλές συνταγές με αβοκάντο αλλά τι θα λέγατε αν μπορούσατε να το εντάξετε σε ένα ζεστό πρωινό ρόφημα; Μάλιστα η πρόταση αυτή, πέρα του ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας, είναι και μια zero waste λύση, καθώς για την παρασκευή του ροφήματος χρειαζόμαστε τα κουκούτσια του αβοκάντο που συνήθως πετάμε.

Τα οφέλη στο κουκούτσι του αβοκάντο
Αν και ακόμη χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, οι σπόροι του αβοκάντο είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών. Σύμφωνα με έρευνες, τα κουκούτσια του αβοκάντο συγκεντρώνουν το 70% των ευεργετικών ιδιοτήτων του φρούτου. Μάλιστα έχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, θωρακίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό και φροντίζοντας το δέρμα μας.

Πώς χρησιμοποιούμε το κουκούτσι του αβοκάντο;
Η πιο εύκολη μέθοδος είναι να το λιώσουμε, να το κάνουμε σκόνη και να το χρησιμοποιήσουμε έτσι στα ροφήματά μας ή στα smoothies.
Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, καθώς, όπως θα έχετε παρατηρήσει, οι σπόροι αβοκάντο έχουν μια σκληρότητα. Για να μπορέσουμε να τους κάνουμε σκόνη, πρέπει να τους αφήσουμε να αφυγρανθούν εντελώς στον φούρνο και μετά να τους ψιλοκόψουμε. Μπορούμε να τους τρίψουμε στον τρίφτη ή στο μούλτι. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αν περάσουν τα κουκούτσια από αυτή τη διαδικασία χάνουν ένα ποσοστό των ιδιοτήτων τους, καθώς οξειδώνονται και εξασθενούν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε όλες τις βιταμίνες του, μπορούμε απλώς να το βράσουμε για λίγο (περίπου 5 λεπτά) μέχρι να μαλακώσει λιγάκι και στη συνέχεια να το κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Στη συνέχεια βράζουμε τα κομμάτια για άλλα 10 λεπτά περίπου και σουρώνουμε το ρόφημα πριν το σερβίρισμα.
Το γευστικό αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι λίγο πικρό, οπότε μπορούμε να το βελτιώσουμε προσθέτοντας λίγο μέλι ή και κανέλα (Κεϋλάνης), δίνοντας στο ρόφημα ακόμη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ!

Η συνταγή

Υλκά για 2 άτομα
1 κουκούτσι αβοκάντο
2 ποτήρια νερό
λίγο μέλι (προαιρετικά)
λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βράζουμε το νερό με το κουκούτσι για 5 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το σπάμε σε μικρότερα κομματάκια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Το ξαναβάζουμε στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά και σουρώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε δυο κούπες.

Προσθέτουμε μέλι και κανέλα, αν το επιθυμούμε.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.