Υπάρχουν δύο πράγματα που δεν θα χρειαστείτε όσο διαβάζετε το κείμενο αυτό. Μαχαίρι και αποφλοιωτή. Γιατί, αν και πρωταγωνιστής του δεν είναι άλλος από φρούτα και λαχανικά, το άρθρο επικεντρώνεται στη φλούδα τους. Για την ακρίβεια, σε εκείνα που τα θρεπτικά τους συστατικά, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη φλούδα πάρα στη σάρκα τους. Συνεπώς, και εμείς οι ίδιοι πρέπει να τα απολαμβάνουμε στη μορφή που η φύση μας τα προσφέρει και χωρίς να τους αφαιρούμε – όπως κάνουμε συνήθως – το περίβλημα τους. Ποια είναι, λοιπόν, εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που καλό είναι να καταναλώνουμε με τη φλούδα;

Αχλάδι
Το «δώρο των θεών» μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο ιδανικά αν το καταναλώσουμε με τη φλούδα του. Και αυτό, διότι η φλούδα του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες – που μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα – και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για ένα ευαίσθητο φρούτο, μην διστάσετε να το πλύνετε αρκετά καλά και να παρατηρήσετε αν η φλούδα του έχει χτυπηθεί σε μερικά σημεία.

Μήλο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φλούδα του μήλου είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, υπεύθυνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Επειδή, όμως, το μήλο είναι επιρρεπές στη χρήση φυτοφάρμακων, χρειάζεται να το πλύνετε με άφθονο νερό πριν το δαγκώσετε.

Πατάτα
Η φλούδα της πατάτας περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη C, ποτάσιο και φολικό οξύ, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αντί, λοιπόν, τα πολύτιμα αυτά συστατικά να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων, προτιμήστε να τα διατηρήσετε πάνω στις πατάτες. Μην ξεχνάτε ότι οι πατάτες baby εκτός από την ικανότητα τους να συνοδεύουν υπέροχα τα κρεατικά μας μαγειρεύονται πάντα με τη φλούδα τους.

Δαμάσκηνα
Μπορεί οι περισσότεροι να τα απολαμβάνουν αποξηραμένα, όμως, τα δαμάσκηνα είναι εξίσου εύγευστα και φρέσκα. Είτε επιλέξουμε να τα προσθέτουμε στη σαλάτα μας, δίπλα από το κυρίως, είτε να τα καταναλώσουμε στη φυσική τους μορφή, ένα είναι σίγουρο. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Γιατί έτσι, θα αφαιρέσουμε και τα αντιοξειδωτικά τους.

Ντομάτα
Είναι στη σαλάτα μας όλον το χρόνο. Και πολύ καλά κάνει – ειδικά αν δεν την έχουμε ξεφλουδίσει. Η φλούδα της ντομάτας έχει υψηλή συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχει στη σάρκα της. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, μαγειρεύοντας τις ντομάτες με την φλούδα, αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών τους συστατικών.

Μην ξεχνάτε:
– Όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς φλούδα, φροντίζουμε να τα πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τίποτα άλλο.
– Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής, καθώς έχουν μικρότερες πιθανότητες να έχουν υποβληθεί σε χρήση φυτοφαρμάκων.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.