Ο κιμάς είναι ένα υλικό πασπαρτού και μπορεί να μας σώσει είτε για ένα απλό, γρήγορο καθημερινό πιάτο (π.χ. μακαρόνια με κιμά), είτε για ένα ξαφνικό κάλεσμα φίλων στο σπίτι (π.χ. κεφτεδάκια ή κανελόνια στον φούρνο με κιμά). Γι’ αυτό, καλό είναι να έχουμε πάντα μια ποσότητα στην κατάψυξή μας για ώρα ανάγκης. Το μόνο πρόβλημα είναι να ξεχάσουμε να τον βάλουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας 24 ώρες πριν τον μαγειρέψουμε, που είναι και ο ασφαλέστερος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος απόψυξης κιμά και γενικότερα κρέατος. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση αν δεν έχουμε άλλες επιλογές και δεν θέλουμε να παραγγείλουμε απ’ έξω; Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ξεπαγώσουμε άμεσα τον κιμά που ξεχάσαμε να βγάλουμε από την κατάψυξη αποβραδίς. Εμείς δοκιμάσαμε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους απόψυξης κιμά και καταλήξαμε στον καλύτερο, που είναι και ο πιο εύκολος.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε τον κατεψυγμένο κιμά να ξεπαγώσει κατευθείαν πάνω στον πάγκο εργασίας σας. Αυτό θα σας θέσει σε κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης, αφού τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα όταν βρίσκονται μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου. Δοκιμάσαμε διαφορετικούς τρόπους απόψυξης κιμά και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Να σημειωθεί ότι όλες οι διαδικασίες που ελέγχθηκαν θεωρούνται ενδεδειγμένες από πλευράς ασφάλειας τροφίμων.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δοκιμές μας φροντίσαμε να έχουμε τον ίδιο τύπο κιμά, από το ίδιο κομμάτι κρέατος, ώστε να έχει και το αντίστοιχο ποσοστό λίπους και τον βάλαμε μέσα σε ίδιου τύπου σακούλες τροφίμων για κατάψυξη με φερμουάρ, χωρίς να αλλάξουμε το σχήμα του. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε τις πλαστικές σακούλες τη μία πάνω στην άλλη στην κατάψυξη και τις αφήσαμε να παγώσουν τελείως για μια βραδιά.

Μέθοδος 1: Στην ειδική λειτουργία απόψυξης του φούρνου μικροκυμάτων
Χρόνος απόψυξης: 6-7 λεπτά
Βαθμολογία: 4/10

Σχετικά με τη μέθοδο: Είναι μία από τις τρεις μεθόδους, που συνιστώνται περισσότερο στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού φορέα ασφάλειας τροφίμων. Οι περισσότερες ιστοσελίδες συνιστούν τη χρήση της λειτουργίας απόψυξης που οι περισσότεροι φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν. Αν ο δικός σας δεν έχει τέτοια λειτουργία, μπορείτε να ρυθμίσετε τον φούρνο σας εναλλακτικά στο 30% της ισχύος του και να αφήσετε τον κιμά μέσα για τουλάχιστον 2-3 λεπτά, ανάλογα και με το βάρος του κιμά σας. Στο δικό μας τεστ, τοποθετήσαμε τον κιμά πάνω σε ένα πιάτο. Επιλέξαμε τη λειτουργία ξεπαγώματος, πατήσαμε 1 κιλό στο πεδίο της ποσότητας και ο φούρνος μας αυτόματα ξεκίνησε μια περίοδο ξαπαγώματος 5 λεπτών, με την ένδειξη να αναποδογυρίσουμε τον κιμά στα μισά του χρόνου.

Αποτελέσματα: Αποδείχθηκε η λιγότερο ικανοποιητική μέθοδος, επειδή ο κιμάς ξεπάγωσε ανόμοια. Μετά τα 5 λεπτά στη λειτουργία ξεπαγώματος, ελέγξαμε τον κιμά και ανακαλύψαμε ότι κάποια μέρη του είχαν παραμείνει παγωμένα, ενώ άλλα είχαν αρχίσει να ψήνονται και επιπλέον πολλά υγρά από το κρέας είχαν χυθεί σε όλο το πιάτο. Γι’ αυτό, συνεχίσαμε το ξαπάγωμα για μερικά ακόμη διαστήματα 30 δευτερολέπτων, ώσπου να ξεπαγώσει σε όλα τα σημεία του. Σε αυτή την περίπτωση ξεπαγώματος πρέπει να μαγειρέψετε άμεσα τον κιμά, διότι κάποια μέρη του έχουν αρχίσει να μαγειρεύονται και δεν μπορεί για παράδειγμα να διατηρηθεί στο ψυγείο για να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή.

Μέθοδος 2: Τοποθέτηση κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό
Χρόνος απόψυξης: 1 ώρα
Βαθμολογία: 8/10

Σχετικά με τη μέθοδο: Άλλη μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος ξεπαγώματος, όπου τοποθετούμε το πακέτο του παγωμένου κιμά σε μια πλαστική σακούλα είτε απευθείας στον νεροχύτη, είτε μέσα σε ένα μπολ και έπειτα ρίχνουμε επάνω του τρεχούμενο, κρύο νερό ασταμάτητα, μέχρι το κρέας να ξεπαγώσει τελείως. Για να τεστάρουμε τη μέθοδο, ελέγχαμε τον κιμά ανά διαστήματα μισής ώρας.

Αποτελέσματα: Αυτή η μέθοδος λειτούργησε αρκετά καλά. Μετά από μία ώρα και 3 λεπτά ο κιμάς είχε ξεπαγώσει τελείως, χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθούμε πολύ ούτε με τον κιμά, ούτε με το μπολ. Το μεγαλύτερο ελάττωμα αυτής της μεθόδου είναι -όπως θα έχετε ήδη μαντέψει- ότι θα πρέπει να αφήσετε τη βρύση σας ανοιχτή να τρέχει για περίπου μία ώρα. Όχι μόνο δεν είναι οικονομική, αλλά σας αποτρέπει από το να κάνετε οτιδήποτε άλλο εκείνη την ώρα στον νεροχύτη σας. Ακόμη, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μαγειρέψετε άμεσα το τρόφιμο, καθώς έχει ξεπαγώσει πλήρως.

Μέθοδος 3: Τοποθέτηση σε δοχείο με κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό κάθε μισή ώρα
Χρόνος απόψυξης: 1 ώρα ακριβώς
Βαθμολογία: 9,5/10

Σχετικά με τη μέθοδο: Αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος ξεπαγώματος κιμά με ασφάλεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βγάζετε τον κιμά από την κατάψυξη (έχοντάς τον ακόμη στην πλαστική σακούλα τροφίμων με φερμουάρ) και τον τοποθετείτε σε μεγάλη λεκάνη, γεμίζοντάς τη με πολύ κρύο νερό και βάζοντας επάνω στη σακούλα μια βαριά κονσέρβα για να μην επιπλέει. Αντικαθιστάτε το νερό μετά από ακριβώς 30 λεπτά της ώρας με πολύ παγωμένο νερό.

Αποτελέσματα: Αυτή η μέθοδος λειτούργησε μια χαρά. Υπάρχει λόγος που αυτός είναι από τους καλύτερους τρόπους ξεπαγώματος. Δεν απαιτεί πολύ επαφή με το κρέας, ούτε μεγάλη ποσότητα νερού και το κρέας ξεπάγωσε σε ακριβώς 1 ώρα και μάλιστα ομοιόμορφα, χωρίς κρυστάλλους ή περίεργη υφή. Ο μόνος λόγος που δεν πήρε 10 στα 10 είναι ότι για λόγους ασφαλείας τροφίμων θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άμεσα τον κιμά, από τη στιγμή που έχει ξεπαγώσει τελείως. Αυτό δεν μας δίνει μεγάλη ευελιξία στο πότε θα τον μαγειρέψουμε.

Μέθοδος 4: Διατήρηση στη συντήρηση του ψυγείου για όλη τη νύχτα
Χρόνος απόψυξης: 24 ώρες ακριβώς
Βαθμολογία: 10/10

Σχετικά με τη μέθοδο: Αυτή η μέθοδος είναι μακράν η καλύτερη και η πιο εύκολη, αφού το ψυγείο είναι αυτό που τελικά κάνει την περισσότερη δουλειά. Αυτή η τεχνική απαιτεί απλώς να μεταφέρετε την πλαστική σακούλα τροφίμων με τον κιμά από την κατάψυξη στη συντήρηση του ψυγείου σας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε μόνο είναι να τοποθετήσετε τη σακούλα στο κάτω ράφι του ψυγείου και να μη βάλετε κάτι ούτε επάνω της, ούτε από κάτω της.

Αποτελέσματα: Αυτή η μέθοδος λειτούργησε απίστευτα καλά. Ο κιμάς ήταν πλήρως ξεπαγωμένος μετά από 24 ολόκληρες ώρες. Τοποθετήσαμε τον κατεψυγμένο κιμά το απόγευμα στη συντήρηση και τον αφαιρέσαμε από το ψυγείο την ίδια ώρα ακριβώς την επόμενη ημέρα. Ο κιμάς ήταν τρυφερός, ομοιόμορφα ξεπαγωμένος και έτοιμος προς χρήση, που όλα είναι προτερήματα. Το καλύτερο, όμως, που είναι ο λόγος που αυτή η μέθοδος είναι στην κορυφή της λίστας και της βαθμολογίας, είναι ότι είχαμε ακόμη πολύ χρόνο να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με αυτό το κομμάτι κιμά. Αντίθετα με τις άλλες τρεις μεθόδους, δεν έπρεπε να μαγειρευτεί αμέσως μετά το γρήγορο ξεπάγωμα. Βέβαια, αυτή είναι και η πιο χρονοβόρα μέθοδος, οπότε επειδή είναι όλες ασφαλείς, εσείς μπορείτε να διαλέξετε όποια σας ταιριάζει καλύτερα σε κάθε περίπτωση.