Το ψωμί είναι βασικό συστατικό σε πολλά που φτιάχνουμε καθημερινά: από ένα τοστ για το πρωινό μας γεύμα, ένα σάντουιτς για κολατσιό, αλλά και συνοδευτικό σε ότι ετοιμάζουμε για το δείπνο μας. Γι’ αυτό και θέλουμε να το απολαμβάνουμε στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του. Έτσι, δοκιμάσαμε μερικές συνήθεις μεθόδους συντήρησής του και καταλήξαμε στις δύο πιο αποτελεσματικές.

Μέσα στην αρχική πλαστική του συσκευασία και μέσα σε ντουλάπι ή σε τροφοθήκη

Σχετικά με τη μέθοδο: αυτή η συγκεκριμένη φρατζόλα ήταν τυλιγμένη σε πλαστική συσκευασία η οποία ήταν αεροστεγώς κλεισμένη με αυτά τα ειδικά κλιπσάκια, που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα και κλείσιμό της. Στη συνέχεια, ανοίξαμε τη συσκευασία, πήραμε μια φέτα ψωμί και την ξανακλείσαμε με το ίδιο κλιπ.
Παραδόξως, αυτή η μέθοδος ήταν η καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες που δοκιμάσαμε. Η διατήρηση της φρατζόλας σε ένα σκιερό ντουλάπι μακριά από το βλαβερό φως, αλλά και από την υγρασία δούλεψε, καθώς και το γεγονός ότι ήταν μέσα στην αρχική της συσκευασία.

Μέσα στη συσκευασία του και στο ψυγείο

Διατηρήσαμε τη φρατζόλα μέσα στη συσκευασία της στο κάτω ράφι του ψυγείου. Κάθε δυο μέρες ανοίγαμε τη συσκευασία, παίρναμε μια φέτα και την ξανακλείναμε με το κλιπ της. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το ψωμί ήταν κρύο κι ότι καταλάμβανε πολύτιμο χώρο στο ψυγείο μας. Κατά τα άλλα και αυτή η μέθοδος είναι από αυτές που προτείνουμε για να διατηρήσετε το συσκευασμένο σας ψωμί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιες μεθόδους απορρίψαμε

Τη διατήρηση του ψωμιού μέσα σε χάρτινη καφέ σακούλα. Το ψωμί γίνεται μπαγιάτικο μετά από 3 με 4 ημέρες. Μετά από μία εβδομάδα είναι σχεδόν μη βρώσιμο και μετά από 2 εβδομάδες γίνεται σκληρό σαν πέτρα.

Την κατάψυξη. Μπορεί να κρατά φρέσκο το ψωμί μας για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά είναι η λιγότερο ευέλικτη μέθοδος. Κι αυτό γιατί πρέπει να ζεστάνετε τις φέτες του ψωμιού προτού τις χρησιμοποιήσετε και μπορεί να τις προτιμάτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Την ψωμιέρα. Η πρώτη μας εντύπωση γι αυτό το μεγάλο κουτί είναι ότι πιάνει πολύ χώρο. Κι αν μιλάμε για ψωμί, το οποίο έχει τη δική του συσκευασία, τότε το κουτί ίσως είναι περιττό. Συνήθως αυτά τα κουτιά καταλήγουν να χρησιμοποιούνται για άλλα αντικείμενα εκτός του ψωμιού.