Η πιπερόριζα (πιο γνωστή ως τζίντζερ) είναι ένα άρτυμα που δίνει μια έξτρα… σπιρτάδα στα πιάτα που προστίθεται ενώ παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάνοντάς την ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Για να απολαμβάνουμε τις ιδιότητές της στον μέγιστο βαθμό, αλλά και να έχουμε και γευστικά το καλύτερο αρωματικό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να την καταναλώνουμε φρέσκια και όχι ως μπαχαρικό, όπως τη βρίσκουμε εύκολα ακόμη και σουπερμάρκετ. Κι αυτό γιατί οι σκόνη του τζίντζερ και η πάστα τζίντζερ είναι αρκετά πιο αδύναμες από τη ρίζα. Οπότε ας μάθουμε να την αποθηκεύουμε σωστά, για να την έχουμε πρόχειρη σε κάθε μας παρασκευή.

Για πόσο καιρό διατηρείται φρέσκια η πιπερόριζα;

Πρώτον, θα πρέπει αν επιλέξουμε μια φρέσκια ρίζα. Για να το καταλάβουμε αυτό, θα πρέπει την ώρα της αγοράς να ελέγξουμε τον εξωτερικό φλοιό της. Αν είναι σφικτός και παχύς, τότε έχουμε κάνει σωστή επιλογή. Αν είναι αποξηραμένος και ζαρωμένος, τότε θα πρέπει να βρούμε κάποια άλλη.

Αφού έχουμε επιλέξει και αγοράσει μια φρέσκια πιπερόριζα, μπορούμε να τη συντηρήσουμε σε καλή κατάσταση για περίπου έναν μήνα, σε περίπτωση που δεν είναι αποφλοιωμένη. Αν την ξεφλουδίσετε, τότε η διάρκεια ζωής της μειώνεται στις 2-3 εβδομάδες το πολύ. Γι’ αυτό, κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τζίντζερ στις παρασκευές σας, είναι προτιμότερο να μην το ξεφλουδίσετε όλο, παρά μόνο το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσετε εκείνη τη στιγμή.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης της ρίζας αυτής;

Θα την τοποθετήσετε μέσα σε ένα πλαστικό τάπερ, που κλείνει αεροστεγώς, είτε σε σακούλα τροφίμων που σφραγίζει με φερμουάρ και μέσα στο ψυγείο, στο ειδικό συρτάρι των λαχανικών. Αν είναι ξεφλουδισμένη, θα την τυλίξετε πρώτα καλά μέσα σε διάφανη μεμβράνη.

Πρέπει να μπει στο ψυγείο;

Το ψυγείο θα δώσει στο τζίντζερ τον μήνα ζωής που μπορεί να αντέξει. Διαφορετικά, σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες. Αν δείτε να εμφανίζονται σημάδια μούχλας (δηλαδή πρασινωπά ή μπλε σημάδια) τότε θα πρέπει να την πετάξετε και να αγοράσετε καινούρια.

Μπορεί να μπει στην κατάψυξη;

Ναι μπορεί να καταψυχθεί, πάλι σε δοχείο τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς. Καλύτερα πριν το βάλετε στην κατάψυξη να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορείτε να ξεπαγώνετε κάθε φορά 1 μόνο κομμάτι και όχι ολόκληρη τη ρίζα, αποφεύγοντας έτσι τη σπατάλη τροφίμων.

Αυτό που θα διαπιστώσετε είναι ότι  η κατεψυγμένη πιπερόριζα ξεφλουδίζεται και τρίβεται πιο εύκολα από τη φρέσκια. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να την τεμαχίσετε σε φέτες, τότε θα πρέπει να την αφήσετε να ξεπαγώσει πρώτα.