Αν είστε όπως εμείς, που μας αρέσει πολύ να χρησιμοποιούμε το σκόρδο σχεδόν σε κάθε παρασκευή, τότε σίγουρα θα πρέπει να μάθετε πώς να το αποθηκεύετε σωστά, έτσι ώστε να το έχετε σε καλή κατάσταση κάθε φορά που το χρειάζεστε. Γι’ αυτό εμείς συγκεντρώσαμε συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά από ολόκληρα κεφάλια μέχρι καθαρισμένες σκελίδες.

Πώς αποθηκεύουμε ολόκληρα κεφάλια σκόρδου

Το σκόρδο είναι αρκετά ανθεκτικό. Ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο για έως έξι μήνες. Αλλά το πού το αποθηκεύουμε είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Αν το φυλάσσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος στην κουζίνα σας τότε θα είναι μια χαρά. Αν πάλι το βάλετε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος τότε θα φυτρώσει. Γι’ αυτό αν η κουζίνα σας είναι ηλιόλουστη προτιμήστε να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Αποφεύγοντας το φως και τη ζέστη είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιμηκύνετε τη ζωή ενός κεφαλιού σκόρδου, να αποφύγετε το φύτρωμα και να αποθαρρύνετε την ανάπτυξη μούχλας.

Πώς φυλάσσουμε ακαθάριστες σκελίδες

Αφού ανοίξουμε ένα κεφάλι σκόρδου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις σκελίδες που μας περίσσεψαν και είναι με τη φλούδα τους με τον ίδιο τρόπο που θα αποθηκεύαμε ολόκληρο το κεφάλι, δηλαδή σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Να έχετε όμως υπόψη ότι οι μεμονωμένες σκελίδες ξεραίνονται πιο γρήγορα.

Πώς διατηρούμε τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου

Οι καθαρισμένες σκελίδες έχουν πολύ λιγότερη διάρκεια ζωής γιατί δεν έχουν τη φλούδα να τις προστατεύει από το να ξεραθούν. Ο καλύτερος τρόπος να τις διατηρήσετε φρέσκες είναι μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και στο ψυγείο. Από τη μία το δοχείο θα διατηρήσει την υγρασία και από την άλλη το κρύο περιβάλλον αποθαρρύνει τη μούχλα. Οι καθαρισμένες σκελίδες είναι καλές μόνο για μια με δύο μέρες από τη στιγμή που θα καθαριστούν, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τις όσο πιο άμεσα γίνεται.

Μπορούμε να καταψύξουμε το σκόρδο;

Το να βάλουμε στην κατάψυξη σκόρδο που είναι ξεφλουδισμένο ή ψιλοκομμένο, το οποίο κανονικά χαλάει μέσα σε μερικές μέρες είναι μια καλή λύση που μπορεί να το κάνει να κρατήσει για αρκετούς μήνες. Το μόνο μειονέκτημα ότι μπορεί να χάσει την αψάδα του.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε με παλιό σκόρδο;

Δεν είναι επικίνδυνο να καταναλώσει κανείς ένα φυτρωμένο κεφάλι σκόρδου, ωστόσο δεν θα έχει την ίδια γεύση με το φρέσκο. Όταν αρχίσει να φυτρώνει μια σκελίδα θα έχει πιο πικρή και πιο ήπια γεύση. Αντίθετα, επικίνδυνο είναι το μουχλιασμένο σκόρδο. Γι’ αυτό μην το φάτε αν έχει γκρι, μαύρες ή μπλε κηλίδες επάνω στη σκελίδα του, αλλά πετάξτε το.