Κι όμως υπάρχουν κάποια σημεία στην κουζίνα μας που δεν θέλουν τόσο επίμονο και τακτικό καθάρισμα, γιατί κινδυνεύουν να χαλάσουν. Συμβουλευτήκαμε επαγγελματίες στην καθαριότητα και μας έδωσαν τα μυστικά τους για ορισμένα σκεύη ή περιοχές της κουζίνας μας που θέλουν περισσότερη προσοχή. Γιατί ναι καμιά φορά μπορεί αντί για καλό να κάνουμε κακό με τον τρόπο που έχουμε συνηθίζει να τα καθαρίζουμε. Ας δούμε ποια είναι.

Πάγκοι και πατώματα από φυσική πέτρα

Οι κυριότερες επιφάνειες που κινδυνεύουν να χαλάσουν από το πολύ τακτικό καθάρισμα είναι οι πάγκοι της κουζίνας και το πάτωμα. Αν οι πάγκοι σας είναι φτιαγμένοι από φυσική πέτρα τότε με την πάροδο του χρόνου αυτό το υλικό υπόκειται σε διάβρωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαρροές τροφίμων, αλλά και χρήση ακατάλληλων καθαριστικών χωρίς ουδέτερο pH. Αυτό ισχύει για οικολογικές λύσεις όπως προϊόντα καθαρισμού με βάση το ξίδι και χαλάει και πάγκους αλλά και δάπεδα από φυσική πέτρα ή ευαίσθητο ξύλο.

Επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη

Για να διατηρήσετε τους μαρμάρινους πάγκους ή επιφάνειες από γρανίτη σε καλή κατάσταση θα πρέπει να αποφεύγετε καθαριστικά που περιέχουν ξίδι, λεμόνι ή οποιοδήποτε άλλο όξινο συστατικό. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να εισχωρήσει μέσα τους και να τα καταστρέψει. Πώς θα καθαρίσετε τις πέτρινες επιφάνειές σας; Απλούστατα σκουπίζοντάς τες απαλά με ένα μαλακό σφουγγαράκι πιάτων και υγρό σαπούνι.

Τηγάνια από μαντέμι

Τα μαντεμένια τηγάνια συχνά χάνουν τις αντικολλητικές ιδιότητές τους όταν τα πλένουμε πολύ συχνά και με επιθετικό τρόπο. Για να τα διατηρείτε καθαρά χωρίς κανένα πρόβλημα, οι ειδικοί στα θέματα καθαρισμού συνιστούν να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα κουζίνας ή να τα ξεπλένετε με καυτό νερό και να τα αφήνετε να στεγνώσουν. Για να αφαιρέσετε τα σκληρά κομμάτια μπορείτε να δοκιμάσετε να τα τρίψετε με χοντρό αλάτι βάζοντας στο τηγάνι νερό και αφήνοντάς το να βράσει, ή μια άλλη ενδεδειγμένη μέθοδος είναι να το πλύνετε με σαπούνι πιάτων το οποίο έχετε αραιώσει πολύ νερό.

Ξύλινες επιφάνειες κοπής

Μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι με όλη αυτή τη χρήση που κάνουμε στις επιφάνειες κοπής από ξύλο κόβοντας επάνω τους ένα σωρό ωμά υλικά ότι απαιτούν και πολύ σχολαστικό καθάρισμα. Εδώ, όμως, ισχύει το εντελώς αντίθετο. Να αποφεύγετε να τις βάζετε στο πλυντήριο πιάτων και να τις μουλιάζετε σε νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που συνιστάται είναι πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων και μαλακό σφουγγάρι για να μην τις χαράξουμε.

Inox συσκευές

Αν και οι συσκευές από ανοξείδωτο ατσάλι είναι αρκετά ανθεκτικές, το καθάρισμά τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να γδαρθούν ή να χαλάσουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε ήπια καθαριστικά και όχι σύρματα ή άγρια σφουγγάρια που μπορεί να αφήσουν ανεπιθύμητα σημάδια επάνω τους. Η καλύτερη λύση για τις inox επιφάνειες είναι τα πανάκια με μικροΐνες βρεγμένα και ποτισμένα με ένα ήπιο σαπούνι για να τις έχετε να γυαλίζουν σαν καινούριες.

Το εσωτερικό των ντουλαπιών

Το να έχετε καθαρά τα ντουλάπια της κουζίνας σας είναι σημαντικός στόχος καθαριότητας, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το εσωτερικό τους. Ένα καλό σκούπισμα με πανί μια φορά το μήνα ή και πιο αραιά είναι αρκετό. Αν, ωστόσο, διαπιστώσετε σημάδια μούχλας ή ανεπιθύμητων παράσιτων τότε θα πρέπει να καθαρίσετε άμεσα.