Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και πολύ οικονομικά προϊόντα καθαρισμού είναι το λευκό ξίδι . Με ισχυρή δράση κατά των μικροβίων, των αλάτων και των δυσάρεστων μυρωδιών αλλά και με θεαματικά αποτελέσματα στην απομάκρυνση λίπους και βρωμιάς, το ξίδι είναι ο αγαπημένος φυσικός τρόπος καθαρισμού και απολύμανσης για κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Εξίσου κατάλληλο είναι και για τις μικρές ή τις μεγάλες συσκευές που έχουμε στην κουζίνα μας.

Ας δούμε ποιες συσκευές μπορούμε να καθαρίσουμε με ξύδι:

Καφετιέρα και βραστήρας

Οι καφετιέρες και οι βραστήρες συσσωρεύουν άλατα, τα οποία πιθανόν να επηρεάσουν τη γεύση του αγαπημένου μας πρωινού ροφήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συσκευές μας χρειάζονται αφαλάτωση, όχι μόνο για την ποιότητα του ροφήματος, αλλά και για την καλή λειτουργία τους.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε χημικά προϊόντα που πιθανότατα θα αφήσουν κατάλοιπα που θα περάσουν το ρόφημα ή τον καφέ μας. Ο πιο ασφαλής τρόπος για αφαλάτωση είναι το ξίδι. Βάζουμε ίσα μέρη ξιδιού και νερού στο δοχείο νερού και ενεργοποιούμε τη συσκευή. Μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός, ξεπλένουμε καλά και είμαστε έτοιμοι!

Πλυντήριο πιάτων

Στο πλυντήριο των πιάτων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξίδι για να απομακρύνουμε τα άλατα από το εσωτερικό του, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της πλύσης. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αν το πλυντήριο μυρίζει άσχημα. Σε ένα μπολ, βάζουμε ξίδι και το τοποθετούμε επάνω σχάρα του άδειου πλυντηρίου πιάτων και εκτελούμε έναν κύκλο πλύσης. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο απομακρύνονται οι δυσάρεστες οσμές, αλλά διασπώνται και υπολείμματα τροφών που μπορεί να φράξουν την αποχέτευση.

Επιπλέον, το ξίδι είναι εξίσου αποτελεσματικό και κατά των δυσάρεστων οσμών στα πιάτα που πλένονται στο πλυντήριο. Ραντίζουμε τα πιάτα μας είτε ένα ένα καθώς τα φορτώνουμε στο πλυντήριο, είτε όλα μαζί πριν το βάλουμε σε λειτουργία πλύσης. Έτσι, αποφεύγουμε τα αρωματικά του εμπορίου που κάθε άλλο παρά οικονομικά είναι.

Ψυγείο

Είναι ίσως το πιο νευραλγικό σημείο της κουζίνας, που χρειάζεται συχνά καθάρισμα, όχι απαραίτητα γιατί το λερώνουμε εμείς, αλλά γιατί τα τρόφιμα που φυλάσσουμε στο ψυγείο συχνά αφήνουν λεκέδες και οσμές. Και σε αυτήν την περίπτωση, το ξίδι είναι το πιο ασφαλές και πιο οικονομικό καθαριστικό.

Σε ένα μπολ βάζουμε ίσα μέρη ξιδιού και χλιαρού νερού και περνάμε όλες τις επιφάνειες με ένα μαλακό πανάκι. Στα δύσκολα σημεία μπορούμε τρίψουμε ελαφρώς με το σφουγγαράκι της κουζίνας. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν, όπως και οι δυσάρεστες μυρωδιές.

 

Φούρνος μικροκυμάτων

Το ξύδι είναι εξαιρετικό στο να διαλύει τη συσσώρευση λιπους στο φούρνο μικροκυμάτων και να απομακρύνει τις μυρωδιές των τροφίμων. Για να κάνουμε έναν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό, βάζουμε σε ένα μπολ – κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων – ίσα μέρη ξιδιού και νερού βρύσης. Τοποθετούμε το σκεύος μέσα στο φουρνάκι και το ζεσταίνουμε για πέντε λεπτά, ή και περισσότερο αν θέλουμε. Έτσι, θα δημιουργηθεί ατμός που θα σπάσει τα λίπη και τη βρωμιά. Μετά από αυτό, το σφουγγάρι θα τραβήξει πολύ ευκολότερα τις βρωμιές και τα λίπη.