Τα αυγά τα υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή για όλους. Γνωρίζουμε όμως πώς να εξασφαλίζουμε την ποιότητα και ασφάλεια των αυγών πριν και μετά την αγορά τους; Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς 4 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την επιλογή, τη χρήση και σωστή αποθήκευσή τους.

Να αγοράζουμε αυγά από τη λαϊκή;

Μπορούμε να αγοράζουμε από τη λαϊκή αυγά χύμα, δηλαδή χωρίς τυποποιημένη συσκευασία, αρκεί να αναγράφονται με ευδιάκριτο και ευανάγνωστο τρόπο, εκτός από την «κατηγορία ποιότητας» και την «κατηγορία βάρους», α) η ένδειξη της μεθόδου εκτροφής, β) ο κωδικός παραγωγού και β) η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Θέλουν πλύσιμο τα αυγά;

Τα τυποποιημένα αυγά δεν χρειάζεται να καθαρίζονται με νερό ή σαπουνάδα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις προμήθειας χύμα που στο εξωτερικό τους έχουν ακαθαρσίες ή και πούπουλα, πρέπει να καθαρίζονται τοπικά με βρεγμένο πανί μιας χρήσης, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά των μικροβίων.

Πού πρέπει να τα αποθηκεύουμε;

Τα συσκευασμένα αυγά ακολουθούν αυστηρές συνθήκες τυποποίησης που εγγυώνται την υγεία των αυγών και την ασφάλεια του ανθρώπου. Πρέπει να συντηρούνται στις θήκες τους, για να προστατεύονται από τις οσμές του χώρου. Δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο πορτάκι του ψυγείου, καθώς με το άνοιγμα/κλείσιμο της πόρτας αυξομειώνεται συνεχώς η θερμοκρασία.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να αγοράσουν αυγά και άλλα τυποποιημένα προϊόντα αυγού. Είτε προμηθεύονται από ράφια της υπεραγοράς, είτε από πάγκο λαϊκής αγοράς ή ακόμα και πλανόδιο πωλητή, θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει σφραγίδα με τα στοιχεία όπως αναλύθηκαν παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χτίζεται ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του αυγοπαραγωγού και του καταναλωτή.