Το να τακτοποιείς τα πράγματα που μόλις αγόρασες στο ψυγείο μπορεί να φαίνεται απλή διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Το πού τοποθετούμε τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα έχει να κάνει με την ασφάλεια τροφίμων και τη σωστή διατήρησή τους. Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί, ιδίως με ότι βάζουμε στην πόρτα.

Ενώ η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου μας συνήθως παραμένει σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενό της εκτείθεται σε θερμό αέρα. Οπότε, τα τρόφιμα που βάζουμε εκεί έχουν υψηλότερο ρίσκο να χαλάσουν, γι’ αυτό καλό είναι να αποθηκεύουμε εκεί όσα μπορούν να δεχθούν αλλαγές στη θερμοκρασία.

Γάλα
Μπορεί να είναι πιο βολικό να τοποθετούμε στην πόρτα τα μεγάλα μπουκάλια του γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα μικρόβια να αναπτύσσονται, οπότε το να φυλάσσουμε το γάλα στην πόρτα σημαίνει ότι θα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαλάσουν. Αντίθετα, το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Αυγά
Παρόλο που τα περισσότερα ψυγεία έχουν τις αυγοθήκες τους στην πόρτα του ψυγείου, ούτε αυτά είναι καλό να φυλάσσονται εκεί. Τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή. Μάλιστα, ακόμα καλύτερα είναι να παραμένουν μέσα στο αρχικό τους χάρτινο κουτί, που θα τα προστατέψει από την απώλεια υγρασίας και από το να πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Κρέας και πουλερικά
Κάθε φορά που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας ή πουλερικά, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε σωστά, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά έχουν υγρά στη συσκευασία τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα, γιατί τα ζουμιά αυτά μπορεί εύκολα να χυθούν. Επιπλέον, ισχύει ότι δεν είναι ασφαλή στην πόρτα, η οποία ανοιγοκλείνει και έχει διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου και θα πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών.

Φρούτα και λαχανικά
Μπορεί να είναι πιο εύκολο να παίρνετε τα φρούτα σας από την πόρτα του ψυγείου αλλά σίγουρα υπάρχει καλύτερο μέρος για τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας. Και αν έχετε ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε και την υγρασία των συρταριών (τα φρούτα χρειάζονται χαμηλότερη υγρασία, ενώ τα λαχανικά υψηλότερη). Οπότε αν έχετε δύο χωριστά συρτάρια, μπορείτε να έχετε ένα για φρούτα και ένα για λαχανικά. Αν έχετε ενιαίο συρτάρι μπορείτε να φυλάσσετε τα φρούτα εκτός συρταριού και τα λαχανικά εντός ρυθμίζοντας το συρτάρι, ώστε να έχει έξτρα υγρασία.

Τυρί
Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ένα ειδικό συρτάρι για τα τυριά, όπου περνάει έξτρα κρύος αέρας, ώστε να τα διατηρεί πολύ κρύα, χωρίς να τα παγώνει, κάτι που είναι ιδανικό για τα τυριά. Σε αυτό το συρτάρι αποθηκεύουμε και τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μας.

Τι να βάζουμε τελικά στην πόρτα του ψυγείου;
Είναι το κατάλληλο μέρος για σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σόγια σος και πίκλες. Επίσης, μπορείτε να βάλετε εκεί αναψυκτικά, που προτιμάτε να απολαύσετε κρύα. Όλα αυτά έχουν το κοινό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε αντίστοιχα αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόρτας του ψυγείου που ανοιγοκλείνει.