Πόσες φορές σας έχει τύχει να αποθηκεύσετε τρόφιμα στο ψυγείο και έπειτα από μερικές ημέρες να αναγκαστείτε να τα πετάξετε, καθώς δεν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση;
Αν το παθαίνετε συχνά και ψάχνετε να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας, σας έχουμε ένα έξυπνο τρικ ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, που σας συμφέρει και οικονομικά. Πέρα από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας για zero waste σε όλα τα επίπεδα, δεν συμφέρει και τον οικογενειακό προϋπολογισμό να πετάμε φαγητό.

Η απάντηση στο πρόβλημά μας έχει δυο σκέλη: σωστή οργάνωση και σωστός προγραμματισμός. Είναι προτιμότερο να περνάτε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας προγραμματίζοντας το διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας, ώστε τα ψώνια σας να είναι εστιασμένα σε αυτό. Αν υπάρχει δυνατότητα να ψωνίζετε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά (ανά 2-3 μέρες για παράδειγμα), από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ της γειτονιάς, αυτό είναι το ιδανικό.

Το μυστικό πάντως είναι να μη φορτώνετε πολύ το ψυγείο σας, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που φυλάσσονται μέσα σε αυτό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το κόλπο για να μειώσετε, αν όχι να απαλείψετε εντελώς, τη σπατάλη τροφίμων είναι να ταξινομείτε τα προϊόντα σας με βάση την ημέρα που τα αγοράσατε ή τη διάρκεια ζωής τους. Επειδή αυτό φαίνεται δύσκολο και ενδεχομένως χρονοβόρο, σας προτείνουμε μια λύση που βρήκαμε στο Instagram: το δοχείο με τα προϊόντα που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Επιλέγετε ένα σκεύος (κατά προτίμηση διάφανο) και τοποθετείτε μέσα ό,τι πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα: ταπεράκια με χθεσινό φαγητό, ανοιχτές συσκευασίες προϊόντων με σύντομη ημερομηνία λήξεως, προϊόντα που λήγουν τις επόμενες ημέρες, λαχανικά και φρούτα που δεν κρατάνε πολύ. Αν είστε μεγάλη οικογένεια αυτό το σκεύος θα έχει ενδεχομένως και ένα μεγαλύτερο μέγεθος. Πέρα του ότι εμποδίζει τη σπατάλη τροφίμων αυτό το κόλπο μπορεί να… γεννήσει νέες δημιουργικές συνταγές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Holly Blakey (@breathing.room.home)


Πώς να το φτιάξετε;
Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Απλώς να βρείτε ένα σκεύος (που είτε έχετε ήδη στο σπίτι είτε θα το αγοράσετε επί τούτου), που να είναι αρκετά βαθύ και να έχει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα, ώστε να χωράει όλα τα παραπάνω. Όπως προείπαμε, είναι προτιμότερο να είναι διαφανές ώστε να βλέπουν όλα τα μέλη της οικογένειας το περιεχόμενό του. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε κάποιο ταμπελάκι, για να υπενθυμίζετε σε όλους την ύπαρξη και τη χρησιμότητά του.