Μαθαίνουμε τα πάντα για το σκόρδο, μια υπερτροφή που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Το σκόρδο είναι ένα υλικό που έχει έντονο άρωμα και γεύση, γι’ αυτό πολλοί το αποφεύγουν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν προβλήματα με την πέψη του. Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε γιατί η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα οφέλη του στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Αν πάλι σας αρέσει το σκόρδο και το καταναλώνετε, εμείς θα σας μάθουμε μερικά μυστικά για τη χρήση του.
Λίγη ιστορία
Η καλλιέργεια του σκόρδου ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια και αναφορές σε αυτό ως φάρμακο της φύσης έχουν γίνει από πολλούς. Ο Ηρόδοτος απέδιδε το χτίσιμο της πυραμίδας του Χέοπα στην καθημερινή κατανάλωση σκόρδου από τους εργάτες, ενώ και οι Ρωμαίοι στρατιώτες το είχαν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Ακόμη και οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να τρώνε σκόρδο πριν τους αγώνες, ως τονωτικό.
Τα οφέλη του στην υγεία
Περιέχει μεγάλες ποσότητες αλλισίνης, μιας χημικής ουσίας που ευθύνεται για την έντονη γεύση του και η οποία έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, θεωρείται φάρμακο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κακής χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, ενώ περιέχει επιπλέον ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και μαγγάνιο. Η αντιμικροβιακή του δράση σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C το καθιστά αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, ενώ παράλληλα είναι και αντιοξειδωτικό, οπότε καταπολεμά την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για πολλές ασθένειες. Γι’ αυτό καλό είναι να το εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας.
Η σωστή επιλογή του
Για να επιλέξετε τα πιο φρέσκα και γευστικά σκόρδα διαλέξτε τα μεγάλα κεφάλια, που είναι πιο βαριά, αποφεύγοντας όσα έχουν πολλές κηλίδες, μαύρα σημάδια ή είναι ξεφλουδισμένα. Αν έχουν βλαστούς, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, απλώς αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι πολύ φρέσκα.
Πώς το διατηρούμε φρέσκο για καιρό
Επειδή όταν ψωνίζουμε ένα σκόρδο χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες, μια -δυο σκελίδες τη φορά, συχνά το υπόλοιπο μας χαλάει κι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε σκόρδο στο σπίτι ξεμένουμε την τελευταία στιγμή. Για να έχουμε για πολύ καιρό, λοιπόν, έτοιμο σκόρδο για το καθημερινό μας μαγείρεμα υπάρχει ένα απλό κόλπο. Καθαρίζουμε όλες τις σκελίδες του, τις βάζουμε σ’ ένα γυάλινο βάζο και το απογεμίζουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο μας και με αυτόν τον τρόπο θα το έχουμε έτοιμο για κάθε μελλοντική παρασκευή. Όταν αδειάσει το βάζο δεν πετάμε το λάδι, γιατί αυτό έχει πάρει το άρωμα του σκόρδου και μπορεί να μας χρησιμεύσει σε πολλές περιπτώσεις.
Σκόρδο κονφί
Οι μαλακές σκελίδες σκόρδου, αλλά και το λάδι μέσα στο οποίο διατηρούνται, είναι ιδανικά συστατικά για ντρέσινγκ και μαρινάδες, μπορεί να γίνουν τέλειο άλειμμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, να αλεστούν και να μαγειρευτούν σε οποιαδήποτε σάλτσα ή να αλειφτούν πάνω σε πουλερικά και άλλα κρέατα. Δοκιμάστε το σε ζυμαρικά αραμπιάτα, στο παραδοσιακό κοτόπουλο στον φούρνο και όπου αλλού χρειάζεται το άρωμα του σκόρδου. Να έχετε υπόψη σας ότι το σκόρδο κονφί δίνει μια πιο ήπια σκορδάτη γεύση, σε σύγκριση με τις ωμές σκελίδες που μαγειρεύονται στη συνταγή, οπότε όσοι δεν αγαπούν την ένταση του σκόρδου μπορούν να το δοκιμάσουν. Δείτε πώς το φτιάχνουμε εδώ.
Το μαύρο σκόρδο
Πρόκειται για λευκό σκόρδο, που έχει περάσει από μια ειδική επεξεργασία ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να έχει μαύρες σκελίδες στο εσωτερικό του. Το μαύρο σκόρδο πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία, αλλά έχει πλέον κατακτήσει και τη Δύση, είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, ενώ το βρίσκουμε να παράγεται και στην Ελλάδα. Έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κοινό λευκό, αλλά η σημαντική διαφορά του είναι στην υφή και στη γεύση. Από σκληρό και αψύ, γίνεται μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ και το άρωμά του είναι πιο ήπιο. Οπότε μπορεί να καταναλωθεί κι από όσους το αποφεύγουν για την αψάδα του.
Επιλέξαμε για εσάς 10 συνταγές με πρωταγωνιστή το σκόρδο σε ορεκτικά, σαλάτα ή κυρίως πιάτα για να εμπνευστείτε για ακόμη περισσότερες.
Σκορδόψωμο με ρίγανη και κεφαλοτύρι
Πανεύκολο ορεκτικό, που μπορείτε να φτιάξετε στα γρήγορα για να συνοδεύσετε το κυρίως πιάτο του κυριακάτικου ή καθημερινού σας τραπεζιού.
Σκορδόψωµο µε φουρνιστές ντοµάτες, πικάντικη ρόκα και Μετσοβόνε
Φτιάχνουμε υπέροχο σκορδόψωμο με ψητές ντομάτες και ρόκα που μπορούμε να απολαύσουμε είτε ως ορεκτικό, είτε ως μια σαλάτα-γεύμα.
Ταϊλανδέζικη σαλάτα με φιστίκια και dressing με τζίντζερ και σκόρδο
Μια σαλάτα που θα φτιάξετε αν έχετε έθνικ διάθεση.
Ψητές πατάτες με σκόρδο και δεντρολίβανο
Οι ψητές πατάτες, που συνοδεύουν τέλεια όλα τα πιάτα μας, αρωματίζονται με σκόρδο και δεντρολίβανο, ψήνονται στον φούρνο και γίνονται απίστευτα τραγανές και νόστιμες.
Αρνάκι με πατάτες και σκόρδο
Ένα πιάτο αγαπημένο και χορταστικό, με ένα υλικό «έκπληξη». Η μαρμελάδα φραγκοστάφυλου απογειώνει την παραδοσιακή αυτή συνταγή που όλοι ξέρουμε, και μας τη συστήνει ξανά απ’ την αρχή.
Σκορδομακάρονα με γαρίδες και γλυκιά πάπρικα
Τα σκορδομακάρονα σε προσεγμένη εκδοχή με πλούσια σε γεύση και ελκυστική εμφάνιση.
Κολοκυθάκια με σκόρδο
Τα λαδερά έχουν περίοπτη θέση στο ελληνικό τραπέζι. Μαγειρεύουμε λοιπόν κολοκυθάκια με σκόρδο στην κατσαρόλα φροντίζοντας να έχουμε δίπλα και καλό ζυμωτό ψωμί.
Παπαρδέλες με ντομάτα, σκόρδο, τσίλι, μαϊντανό και ψίχουλα από ντάκο
Φτιάχνουμε ένα λαχταριστό νηστίσιμο κοκκινιστό πιάτο με παπαρδέλες, ντομάτα και σκόρδο.
Νιόκι με σκόρδο, βούτυρο και μοβ μπρόκολο
Τα νιόκι είναι τόσο, μα τόσο νόστιμα! Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος τα φτιάχνει με βούτυρο, λίγο σκόρδο και μοβ μπρόκολο. Ορεκτικό ή κυρίως, το πιάτο αυτό ταιριάζει με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο τραπέζι.
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με φέτα, σκόρδο και μαϊντανό
Ένα πολύ ωραίο ρολό από αρνί με πιπεράτη γέμιση, που ταιριάζει πολύ στα κυριακάτικα αλλά και στα γιορτινά τραπέζια.
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.