Το σκόρδο αποτελεί βασικό υλικό για τις περισσότερες συνταγές που ετοιμάζουμε. Και το καθάρισμά του είναι πάντα κάτι που μας απασχολεί, ώστε να είμαστε γρήγοροι, αποτελεσματικοί αλλά και να μη μυρίσουν τα χέρια μας…

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα σωστά βήματα

Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή επιλογή του σκόρδου
Αν θέλετε να επιλέξετε τα πιο φρέσκα και πιο νόστιμα σκόρδα, τότε επιλέξτε μεγάλα κεφάλια που είναι βαριά, ιδανικά χωρίς πολλές κηλίδες. Αποφύγετε όσα έχουν μαύρα σημάδια ή σκισμένο δέρμα. Αν τα κρεμμύδια έχουν βλαστούς, δεν είναι επικίνδυνα για να τα χρησιμοποιήσετε αλλά αυτό είναι ένα δείγμα ότι δεν είναι πολύ φρέσκα.

Το πρώτο βήμα: Αφαιρούμε από το κεφάλι του σκόρδου όσες σκελίδες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δεδομένη στιγμή.

Δεύτερο βήμα: Ακουμπάμε την επίπεδη πλευρα του μαχαιριού πάνω σε κάθε σκελίδα. Χτυπάμε με την παλάμη μας το μαχαίρι, με γρήγορο και σταθερό ρυθμό. Δεν πιέζουμε πάρα πολύ δυνατά, καθώς ενδέχεται να συνθλίψουμε εντελώς τη σκελίδα, κάτι που δεν επιθυμούμε. Πιέζουμε ελαφρώς μέχρις ότου η φλούδα μετακινηθεί. Αν συνθλίψουμε το σκόρδο, όχι μόνο θα είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας, αλλά μπορεί να οξειδωθεί, αποκτώντας έτσι μια πικρή γεύση.

Τρίτο βήμα: Αφήνουμε κάτω το μαχαίρι και καθαρίζουμε τη φλούδα, η οποία έχει μετακινηθεί με το προηγούμενο βήμα. Το σκόρδο είναι έτοιμο για να το ψιλοκόψουμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο στις συνταγές μας.

Πώς αποθηκεύουμε τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου
Τα σκόρδα συντηρούνται κανονικά σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αν θέλουμε να φυλάξουμε σκελίδες που έχουμε αποφλοιώσει τότε το ιδανικό μέρος είναι το ψυγείο μας και μάλιστα μέσα σε σκεύος κλεισμένο αεροστεγώς. Παρόλο που χάνουν μέρος της πικάντικής τους γεύσης μέσα στο ψυγείο, μπορούν να συντηρηθούν εκεί μέχρι και μια εβδομάδα.

Τώρα που το καθάρισμα του σκόρδου έγινε… παιχνιδάκι, σας προτείνουμε μερικές συνταγές με πρωταγωνιστή το αγαπημένο άρτυμα:

Πώς φτιάχνουμε σκόρδο κονφί που νοστιμίζει κάθε φαΐ
Το τέλειο σκορδόψωμο. Γευστική δοκιμή σε 4 συνταγές!
Σκορδόψωμο με φουρνιστές ντομάτες, πικάντικη ρόκα και μετσοβόνε
Φτιάχνουμε κρέμα σκόρδου
15 ξεχωριστές προτάσεις για σκορδαλιά

Δείτε επίσης:
Το μαγειρικό τρικ με την σκόνη σκόρδου που θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύετε

Γιατί το πικάντικο σκόρδο τουρσί έχει γίνει το τελευταίο food trend στο TikTok;

Για πόσο συντηρείται το σκόρδο και πώς θα καταλάβεις ότι έχει χαλάσει