zabayon
clock icon
25'

Ιταλική κρέμα ζαμπαγιόν

Υλικά

  • 750ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 5 κρόκοι αβγών
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας

Tips

  • Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια με κάποιο άλλο μπαχαρικό, όπως κανέλα ή κάρδαμο ή ακόμη και να αρωματίσετε την κρέμα με κάποιο αλκοόλ, όπως μαυροδάφνη, Amaretto, Kahlua. Σημειώστε ότι για οποιοδήποτε αλκοόλ ή άλλο υλικό σε υγρή μορφή, όπως καφές espresso, η δόση για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι 50γρ.
  • Ανάλογα με τι την έχετε αρωματίσει, η ζαμπαγιόν συνοδεύσετε με μπισκοτάκια, καφέ espresso, σαβαγιάρ, κόκκινα φρούτα, καραμελωμένα φρούτα (π.χ. μήλο, αχλάδι) και φυσικά, σοκολάτα.

Μια λαχταριστή κρέμα με βάση το αβγό και καταγωγή από την Ιταλία. Σε αυτή την συνταγή την αρωματίζουμε με βανίλια, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μπαχαρικό ή ακόμη και ποτό της επιλογής σας. Η βασική συνταγή γίνεται με γλυκό κρασί Marsala.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε κατά μήκος το λοβό βανίλιας, “ξύνετε” τα σποράκια και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να γίνει η κρέμα ελαφρώς παχύρρευστη.
Σε μπεν-μαρί ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής τους κρόκους με τη ζάχαρη, έως ότου λιώσει η ζάχαρη και το μίγμα ασπρίσει. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε τη διογκωμένη κρέμα και ανακατεύετε με μια μαρίζ.
Μοιράζετε τη ζαμπαγιόν σε ποτηράκια της αρεσκείας σας και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Προσοχή, θα πρέπει να είναι παχύρρευστη και όχι πολύ σφικτή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε κατά μήκος το λοβό βανίλιας, “ξύνετε” τα σποράκια και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να γίνει η κρέμα ελαφρώς παχύρρευστη.

Βήμα 2

Σε μπεν-μαρί ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής τους κρόκους με τη ζάχαρη, έως ότου λιώσει η ζάχαρη και το μίγμα ασπρίσει. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε τη διογκωμένη κρέμα και ανακατεύετε με μια μαρίζ.

Βήμα 3

Μοιράζετε τη ζαμπαγιόν σε ποτηράκια της αρεσκείας σας και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Προσοχή, θα πρέπει να είναι παχύρρευστη και όχι πολύ σφικτή.