rolo-tis-mamas

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου από μπούτι Νιτσιάκος
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες φέτες ψωμί (προζυμένιο) χωρίς την κόρα, μουλιασμένες σε λευκό κρασί
  • 1 αβγό
  • 300γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό ντομάτες φρέσκες τριμμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 70ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα νόστιμο φαγητό με κιμά κοτόπουλου Νιτσιάκος, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.

Τρίβουμε το ψωμί χωρίς να το στύψουμε και προσθέτουμε τον κιμά του κοτόπουλου, τα 50ml ελαιόλαδου, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αβγό. Αλατοπιπερώνουμε και πλάθουμε ένα ρολό.
Τυλίγουμε το ρολό σε μια λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα σχετικά μικρό ταψί ώστε να μην υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος όταν τοποθετήσουμε μέσα το ρολό. Ψήνουμε στους 190°C για 30 λεπτά περίπου. Όταν το ρολό δέσει (έχει σφίξει δηλαδή και μπορεί να κρατήσει το σχήμα του) του βγάζουμε τη λαδόκολλα.
Ανακατεύουμε μαζί το υπόλοιπο ελαιόλαδο με την ντομάτα, το ξίδι και το σκόρδο και το αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με την υποτυπώδη σάλτσα πάνω και γύρω από το ρολό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβουμε το ψωμί χωρίς να το στύψουμε και προσθέτουμε τον κιμά του κοτόπουλου, τα 50ml ελαιόλαδου, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αβγό. Αλατοπιπερώνουμε και πλάθουμε ένα ρολό.

Βήμα 2

Τυλίγουμε το ρολό σε μια λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα σχετικά μικρό ταψί ώστε να μην υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος όταν τοποθετήσουμε μέσα το ρολό. Ψήνουμε στους 190°C για 30 λεπτά περίπου. Όταν το ρολό δέσει (έχει σφίξει δηλαδή και μπορεί να κρατήσει το σχήμα του) του βγάζουμε τη λαδόκολλα.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε μαζί το υπόλοιπο ελαιόλαδο με την ντομάτα, το ξίδι και το σκόρδο και το αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με την υποτυπώδη σάλτσα πάνω και γύρω από το ρολό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή