Άλλη μια συνταγή από το ΜεΖέν με την υπογραφή του Γρηγόρη Χέλμη. Αν και στο άκουσμα της λέξης «τηγανιά», στο μυαλό μας έρχονται εικόνες από μπουκιές χοιρινού, εδώ απολαμβάνουμε έναν εξαιρετικό τσιπουρομεζέ με φιλέτο τόνου.

Υλικά
- 200 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε χοντρές φέτες
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
- 2 κουτ. σούπας soy sauce
- 1 κουτ. σούπας balsamico
- 1 κουτ. γλυκού φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 200 γρ. τόνο φιλέτο, σε μπουκιές
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Για την τηγανιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Καραμελωμένα κρεμμύδια: Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Βήμα 2
Ραντίζουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες. Προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την soy sauce και το balsamico. Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 10'.
Βήμα 3
Τηγανιά τόνου: Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι μαζί με τα υγρά τους και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε ξανά στο μάτι σε δυνατή φωτιά να κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον τόνο αλατοπιπερωμένο.
Βήμα 4
Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμόνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης