Αυτή η θρεπτική σαλάτα ταιριάζει υπέροχα με το σταφύλι, ενώ μπορεί να φαγωθεί ως πλήρες γεύμα αλλά και ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος.
Υλικά
- 500γρ. κινόα βρασμένη, κρύα
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές λοξές φέτες
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 100γρ. σταφύλια λευκά, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
- 100γρ. σταφύλια κόκκινα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 50γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- 50γρ. κολοκυθόσπορους καβουρδισμένους
- ½ κουτ. σούπας παπαρουνόσπορους
- 12 κοπανάκια
- 50ml χυμό λεμονιού
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι
- 150ml σάλτσα σόγιας
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- ½ κουτ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
- φύλλα μαϊντανού και δυόσμου για το σερβίρισμα
Για τη σαλάτα
Για το dressing
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε απαλά. Αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα.Βήμα 2
Ετοιμάζετε το dressing: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι, κλείνετε και χτυπάτε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Ξεκινάτε από τη μαρινάδα. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τη σόγια με τη ζάχαρη, το σκόρδο, τον τριμμένο κόλιανδρο, την πάπρικα, το κύμινο και το πιπέρι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το κοτόπουλο, το ανακατεύετε με τη μαρινάδα έτσι ώστε να καλυφθεί όλο, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το φυλάτε στο ψυγείο για 3 ώρες.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Bγάζετε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά και να είναι τραγανή η πέτσα.Βήμα 5
Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing και ανακατεύετε απαλά. Στη συνέχεια την απλώνετε σε μια πιατέλα, τοποθετείτε όμορφα τα τραγανά μπουτάκια, σκορπάτε φύλλα μαϊντανού και δυόσμου και σερβίρετε.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling:Αντωνία Κατή