Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε ριγανάδα με σαρδέλες, ένα απολαυστικό ορεκτικό με άρωμα Μεσογείου ιδανικό για τα καλοκαιρινά -αλλά και όχι μόνο- τραπέζια.
Υλικά
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον ρεντέ
- 6 φέτες μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί, χοντροκομμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
- αλάτι
- 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, σπασμένους
- 6-8 φρέσκες σαρδέλες, φιλεταρισμένες
- 4 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- αλάτι
- 12 ελιές, ανάμεικτες μαύρες και πράσινες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
Μερίδες: 6
Για το λαδάκι ρίγανης
Για τις σαρδέλες
Για τις ελιές
Tips
- Μπορούμε να έχουμε βάλει στο ψυγείο τις τριμμένες ντομάτες για να γίνει η ριγανάδα πιο δροσερή.
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαρινάτες σαρδέλες, χρησιμοποιούμε παστές.
- Προτιμάμε, αν έχουμε, ανθό αλατιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Λαδάκι ρίγανης: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα υλικά για το λάδι ρίγανης.
Ελιές: Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις ελιές, το σκόρδο, το ξίδι, προσθέτουμε το μισό από το λάδι ρίγανης που ετοιμάσαμε και μαρινάρουμε τις ελιές για 30’.
Βήμα 2
Σαρδέλες: Βάζουμε τα φιλέτα σαρδέλας σε στενό μπολάκι, ραντίζουμε με το ξίδι, πασπαλίζουμε με το αλάτι και αφήνουμε τις σαρδέλες να ψηθούν για 20’.
Βήμα 3
Ριγανάδα: Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα σε μπολ, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το λάδι ρίγανης. Τοποθετούμε μέσα τις φέτες του ψωμιού αφήνοντάς τις για 5’ να μαλακώσουν, κατόπιν τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Προσθέτουμε στις φέτες την ψιλοκομμένη ντομάτα, σαρδέλες και τις ελιές μαζί με τα σκορδάκια. Τέλος, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι ρίγανης και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη