Mortimer House
clock icon
1:20'

Πορκέτα (πανσέτα ρολό) με σος πορτοκαλιού και πατάτες

Υλικά

    Για την πανσέτα

  • 1 κιλό πανσέτα χοιρινή
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 20 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια νερό αν χρειαστεί + 1 για το ψήσιμο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις πατάτες

  • 1½ κιλό πατατούλες baby
  • 2 πορτοκάλια, τον χυμό
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 2 κ.γ. πολτό σκόρδου
  • έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σος πορτοκαλιού

  • ½ φλιτζ. ζάχαρη μαύρη ή μέλι
  • 4 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Μια ιταλική συνταγή που ταιριάζει άψογα στο κυριακάτικο αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

Για τις πατάτες: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, με τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.

Για την πανσέτα: Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι την πανσέτα σε ένα όσο μπορούμε πιο λεπτό φύλλο, αλλιώς ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει για εμάς. Την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Κατόπιν τυλίγουμε το κρέας σε μακρύ ρολό σαν φρατζόλα και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε 3-4 σημεία.

Το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το περιχύνουμε με λάδι, βάζουμε γύρω-γύρω και τις πατάτες, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό σε μια άκρη τους σκεύους, όχι πάνω στο κρέας ή τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά η πανσέτα και μαλακώσουν οι πατάτες. Γυρνάμε το κρέας κατά διαστήματα να ροδίσει και να ψηθεί παντού και σε βάθος καθώς και τις πατάτες μία φορά. Επίσης τρυπάμε το κρέας κατά διαστήματα.

Όταν ψηθεί η πανσέτα αφαιρούμε τους σπάγκους και την κόβουμε σε φέτες πάχους 1½ δάκτυλο και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σος πορτοκαλιού που ετοιμάζουμε στο μεταξύ.

Για της σος πορτοκαλιού: Βάζουμε σε τηγάνι όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20΄ μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό και να δέσει ελαφρά.

Φωτογραφία: David Cotsworth

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις πατάτες: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, με τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.

Βήμα 2

Για την πανσέτα: Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι την πανσέτα σε ένα όσο μπορούμε πιο λεπτό φύλλο, αλλιώς ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει για εμάς. Την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Κατόπιν τυλίγουμε το κρέας σε μακρύ ρολό σαν φρατζόλα και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε 3-4 σημεία.

Βήμα 3

Το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το περιχύνουμε με λάδι, βάζουμε γύρω-γύρω και τις πατάτες, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό σε μια άκρη τους σκεύους, όχι πάνω στο κρέας ή τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά η πανσέτα και μαλακώσουν οι πατάτες. Γυρνάμε το κρέας κατά διαστήματα να ροδίσει και να ψηθεί παντού και σε βάθος καθώς και τις πατάτες μία φορά. Επίσης τρυπάμε το κρέας κατά διαστήματα.

Βήμα 4

Όταν ψηθεί η πανσέτα αφαιρούμε τους σπάγκους και την κόβουμε σε φέτες πάχους 1½ δάκτυλο και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σος πορτοκαλιού που ετοιμάζουμε στο μεταξύ.

Βήμα 5

Για της σος πορτοκαλιού: Βάζουμε σε τηγάνι όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20΄ μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό και να δέσει ελαφρά.

Φωτογραφία: David Cotsworth