Μία σχεδόν άγνωστη ελληνική και χειμωνιάτικη πίτα. Σαρακατσάνικη, με άσπρο λάχανο και φέτα. Αξίζει να τη βάλετε στο τραπέζι σας, σε αυτή την παραλλαγή με μπέικον και κοκκινοπίπερο. Θα τη λατρέψετε!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει σοτάρουμε το
μπέικον, το κρεμμύδι και το
πράσο για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το λάχανο και το κοκκινοπίπερο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για περίπου 7΄-8΄ μέχρι να μαραθεί. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Μόλις η γέμιση κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και λίγο αλάτι.
Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα.
Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα στη χαμηλή θέση στις αντιστάσεις για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει σοτάρουμε το
μπέικον, το κρεμμύδι και το
πράσο για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το λάχανο και το κοκκινοπίπερο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για περίπου 7΄-8΄ μέχρι να μαραθεί. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Βήμα 2
Μόλις η γέμιση κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και λίγο αλάτι.
Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα.
Βήμα 3
Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα στη χαμηλή θέση στις αντιστάσεις για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.