Η μους σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπητά επιδόρπια. Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζεται με κραμπλ καρυδιού και ρόδι και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο και εντυπωσιακό γλυκό.
Υλικά
- 80 γρ. καρύδι, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 80 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
- 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού κάρδαμο, σκόνη
- ¼ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
- 300 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 120 γρ. κόκκινο γλυκό κρασί
- 1-2 κ.σ. μέλι, προαιρετικά
- 100 γρ. σπόρους ροδιού
Για 6 άτομα
Για το κραμπλ καρύδι
Για τη μους σοκολάτα
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρασί, αντικαθιστούμε με 80 ml καφέ εσπρέσο και 1 κουτ. σούπας λικέρ της επιλογής μας
Διαδικασία
Βήμα 1
Κραμπλ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλεύρι μέχρι να γίνει χοντρή, θρυμματιστή ζύμη. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Βήμα 3
Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα. Ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να δείχνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σπάσουμε σε κομμάτια.
Βήμα 4
Μους: Λιώνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα μπολ που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά η βάση του μπολ στο νερό.
Βήμα 5
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, αν το χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 6
Ζεσταίνουμε το κρασί, αφήνοντας λίγα λεπτά αν θέλουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κρασί στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και αφρατεύουμε με μίξερ χειρός.
Βήμα 7
Τοποθετούμε τη μους στο ψυγείο για 3 ώρες.
Βήμα 8
Σε 6 ποτηράκια κάνουμε στρώσεις με μους, κραμπλ και σερβίρουμε με μπόλικο ρόδι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη