bolognese-anoigma
clock icon
1:30'

Η τέλεια σάλτσα Μπολονέζ

Υλικά

  • 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
  • 400γρ. κιμά χοιρινό από μπούτι
  • 150γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε μικρούς κύβους
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500ml ζωμό κρέατος
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Για το σερβίρισμα

  • 400γρ. σπαγγέτι βρασμένα al dente
  • 200γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Ποιος λέει όχι σε ένα λαχταριστό πιάτο με μακαρόνια με κιμά; Φτιάχνουμε λοιπόν την τέλεια σάλτσα μπολονέζ και το απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή του!

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνετε τους δύο κιμάδες και σοτάρετε για αρκετή ώρα ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Αδειάζετε τον κιμά σε μπολ.

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το λάδι.

Βάζετε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτετε τον σοταρισμένο κιμά, το μπέικον, τη δάφνη, τον πελτέ, το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα και 3-4 μεγάλες κουταλιές σάλτσας. Πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και βασιλικό και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνετε τους δύο κιμάδες και σοτάρετε για αρκετή ώρα ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Αδειάζετε τον κιμά σε μπολ.

Βήμα 2

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το λάδι.

Βήμα 3

Βάζετε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 4

Προσθέτετε τον σοταρισμένο κιμά, το μπέικον, τη δάφνη, τον πελτέ, το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα.

Βήμα 5

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα και 3-4 μεγάλες κουταλιές σάλτσας. Πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και βασιλικό και σερβίρετε.