clock icon
60'

Φτερούγες κοτόπουλου στον φούρνο με γουακαμόλε

Υλικά

  • 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου Νιτσιάκος
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καπνιστή
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. γλυκού κάρυ
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • σουσάμι για το σερβίριμα
  • Για το γκουακαμόλε

  • 3 ώριμα αβοκάντο, χωρίς φλούδα και πυρήνα
  • ¾ φλιτζ. ντομάτα, σε καρεδάκια
  • λίγες σταγόνες Tabasco
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμύδι, σε καρεδάκια
  • 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 λάιμ
  • αλάτι

Tips

  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα μπορείτε να πανάρετε τις φτερούγες με σουσάμι πριν το ψήσιμο. Σε ένα μπολ ρίχνετε ½ φλιτζάνι σουσάμι και το ανακατεύουμε με ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά και ½ κουτ. γλυκού αλάτι. Μόλις βγάλετε τις φτερούγες από τη μαρινάδα, τις πανάρετε μόνο από τη μία πλευρά με το σουσάμι και τις τοποθετείτε στο ταψί, με τη σουσαμένια πλευρά προς τα πάνω. Συνεχίζετε τη διαδικασία ψησίματος όπως παραπάνω.

Μια συνταγή με έθνικ χαρακτήρα που θα φτιάξετε με φτερούγες κοτόπουλου Νιτσιάκος. 

Σε ένα μπολ βάζετε τις φτερούγες κοτόπουλου και ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη σόγια, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, τον κουρκουμά, το κάρυ και το μέλι. Ανακατεύετε καλά, να καλυφθούν οι φτερούγες από όλα τα υλικά.
Καλύπτετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί και απλώνετε εκεί τις φτερούγες. Τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γλασαριστούν.
Λίγα λεπτά πριν τις βγάλετε από το φούρνο ετοιμάζετε το γκουακαμόλε. Λιώνετε την ψίχα των αβοκάντο σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέτετε τις ντομάτες, το Tabasco, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, τον χυμό λάιμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τις φτερούγες ζεστές και πασπαλισμένες με σουσάμι, συνοδεύοντας με το γκουακαμόλε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζετε τις φτερούγες κοτόπουλου και ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη σόγια, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, τον κουρκουμά, το κάρυ και το μέλι. Ανακατεύετε καλά, να καλυφθούν οι φτερούγες από όλα τα υλικά.

Βήμα 2

Καλύπτετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί και απλώνετε εκεί τις φτερούγες. Τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γλασαριστούν.

Βήμα 4

Λίγα λεπτά πριν τις βγάλετε από το φούρνο ετοιμάζετε το γκουακαμόλε. Λιώνετε την ψίχα των αβοκάντο σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέτετε τις ντομάτες, το Tabasco, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, τον χυμό λάιμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τις φτερούγες ζεστές και πασπαλισμένες με σουσάμι, συνοδεύοντας με το γκουακαμόλε.