Το πιο νόστιμο ορεκτικό, μοσχομυρίζει Ελλάδα και ενθουσιάζει πάντα στο άνοιγμα κάθε επίσημου ή ανεπίσημου τραπεζιού.
Υλικά
- 4-6 ντομάτες ώριμες, σφιχτές (ανάλογα το μέγεθος)
- 200γρ. ντομάτες λιαστές, στραγγισμένες (προαιρετικά)
- παξιμαδάκια κρίθινα
- 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη ή ξινομυζήθρα
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τις ντομάτες, τις χαράζετε σταυρωτά με μυτερό μαχαίρι στην αντίθετη πλευρά από τα φυλλαράκια τους και τις ζεματάτε σε βραστό νερό για 1 λεπτό.
Βήμα 2
Τις ξεφλουδίζετε και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Περνάτε τον πολτό από λεπτή σήτα και τον μοιράζετε στα πιάτα.
Βήμα 3
Βάζετε σε κάθε πιάτο από τρία τέσσερα μικρά κρίθινα παξιμαδάκια ή κομμάτια από σπασμένη κριθαροκουλούρα, μοιράζετε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και το τυρί.
Βήμα 4
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τα φυλλαράκια της ρίγανης.
Φωτογραφία: Βαγγελάκης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κάτη