Μία συνταγή εμπνευσμένη από το αντίστοιχο πιάτο που σερβίρεται στο τσιπουράδικο Ράδα στον Βόλο.

Υλικά
- 1 χταπόδι, περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο, κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 φινόκιο, σε φέτες
- 1 μεγάλο καρότο, σε ροδέλες
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- λίγο θυμάρι ξερό
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο ξίδι βαλσάμικο
- 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
- 300 γρ. φάβα
- 1 μεγάλο καρότο, σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1000-1.500 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 70 ml μηλόξιδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για το χταπόδι
Για τη φάβα
Διαδικασία
Βήμα 1
Χταπόδι: Απλώνουμε στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας όλα τα υλικά εκτός από το χταπόδι και το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το χταπόδι πάνω από τα υλικά, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη φάβα.
Βήμα 2
Φάβα: Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε βαθιά κατσαρόλα 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3'.
Βήμα 3
Ρίχνουμε τη φάβα και σοτάρουμε για 2'. Προσθέτουμε τη δάφνη και 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε στο μέτριο για περίπου 20', μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο καυτό ζωμό.
Βήμα 4
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη. Μεταφέρουμε σε μπλέντερ και πολτοποιούμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 5
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μεταφέρουμε εκεί το χταπόδι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και κουνάμε το σκεύος για να γλασάρει το χταπόδι.
Βήμα 6
Σερβίρουμε σε πιατέλα τη φάβα και από πάνω το γλασαρισμένο χταπόδι.
Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης