Η γιαγιά μου, η Βασιλική, σε όλα της τα κοκκινιστά φαγητά έβαζε τον δικό της πελτέ, μπαχάρι, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Η αγάπη και η επιμονή της για τα ολόφρεσκα καλούδια κάθε εποχής είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μου, μαζί με τις υπέροχες λαδερές συνταγές της που φτιάχνω με τον τρόπο της μέχρι σήμερα.
Υλικά
- Μερίδες: 6-8
- 500 γρ. αρακά
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 4 λιαστές ντομάτες
- 200 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 300 ml ζεστό νερό
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι και κόβουμε σε φέτες το άλλο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 2΄ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αλατίζοντάς τα ελαφρά.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τις λιαστές ντομάτες κομμένες, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30΄, κατόπιν προσθέτουμε τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30΄ ακόμη. Σερβίρουμε τον αρακά με φρέσκο ψωμί.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη