Μία δροσερή και θρεπτική σαλάτα εποχής που συνδυάζει τη φρεσκάδα της ελληνικής υπαίθρου με τη γλυκύτητα της λιαστής ντομάτας και με την πικάντικη γεύση που αφήνει η σος σκόρδου.
Υλικά
- 600 γρ. άγρια σπαράγγια ή πράσινα καλλιεργημένα
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες, σε κομματάκια
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 6 σκελίδες σκόρδου
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 1 αυγό
- 3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
- 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη
- 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
Μερίδες:4
Για τη σος σκόρδου]  
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 15΄.
Βήμα 2
Σε μια ψηλή κανάτα ρίχνουμε το ψημένο σκόρδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι. Προσθέτουμε το αυγό και τη μουστάρδα, το τσίλι, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι και χτυπάμε διαρκώς.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή λεπτή ροή χτυπώντας διαρκώς για να αποκτήσει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Βήμα 4
Σπάμε τα σπαράγγια στο κάτω μέρος πετώντας τα σκληρά κοτσάνια. Διαχωρίζουμε το τρυφερό μέρος ή αλλιώς τις μύτες, λυγίζοντας τα σπαράγγια ένα-ένα με το χέρι μέχρι εκεί που κόβονται από μόνα τους.
Βήμα 5
Τοποθετούμε τις μύτες σπαραγγιών σε ένα μεγάλο μπολ και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τις ζεματάμε για 2΄-3΄ να βγάλουν την πικράδα τους. Τις σουρώνουμε.
Βήμα 6
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σπαράγγια για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σπαράγγια πρέπει να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά.
Βήμα 7
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σος σκόρδου και γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό
Styling: Κ. Λυκουρέση - Φωτογραφία: STUDIOM