Το λεμόνι είναι ένα φρούτο που δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο ενώ οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλαπλές. Από αλμυρές και γλυκές συνταγές μέχρι δευτερεύοντα ρόλο στην καθαριότητα του σπιτιού. Το λεμόνι το θέλουμε για τον χυμό του ή το ξύσμα του. Ενίοτε -μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις φλούδες του για να δώσουν άρωμα σε σιρόπια, ροφήματα, κυρίως σε γλυκές παρασκευές.

Τι κάνουμε με το λεμόνι που περισσεύει; Η τόσο συχνή χρήση του το καθιστά σε μια από τις τροφές που αυξάνουν κατά πολύ τη σπατάλη τροφίμων. Η λύση δίνεται και πάλι από το TikTok. Είναι απλή και δεν χρειάζεται πολύ κόπο. Σας δίνουμε παρακάτω τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Zero waste σπιτικό μπαχαρικό με βάση το λεμόνι

Το βασικό βήμα για να πετύχετε τον σκοπό σας είναι η επιλογή των λεμονιών. Δεν θέλουμε κερωμένα λεμόνια -που κυκλοφορούν συχνά στο εμπόριο- οπότε είτε επιλέγετε βιολογικά είτε τα λεμόνια από τον δικό σας ή κάποιο γειτονικό κήπο.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ για να τις πλύνουμε πολύ πολύ καλά.

Τις τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30΄, μέχρι να αφυδατωθούν.

Αφού ψηθούν τις περνάμε από το μούλτι και τις χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο για μπαχαρικά.

Αυτό το αυτοσχέδιο zero waste μπαχαρικό είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τη μαρινάδα σε κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά. Επίσης στη θέση του λεμονιού μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι ή ακόμα και γκρέιπ φρουτ.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

@bienmangeraveclyd ASTUCE ANTI GASPI ÉPLUCHURES DE 🍋 Incroyable cette astuce, du poivre au citron vous pouvez en acheter déjà tout prêt mais franchement génial à faire maison. J’ai adoré et en cuisine ça donne un goût de folie 😍 Épluchures de citron BIO Faire cuire à 100 degrés pendant environ 30 minutes Moi j’ai fait cuire en plusieurs fois quand je devais utiliser le four, je mettais à la fin de cuisson je citron quand le four était moins chaud 👍🏼 Pour assaisonner : poisson, poulet, marinade barbecue! Like, commente et enregistre 🫶🏻 #antigaspi #epluchures #citron #agrumes #agrume #astuce #astucecuisine #cuisine #alimentation #antigaspillage #ideerecette #bienmangeraveclydie ♬ son original – bienmangeraveclydie