Το λεμόνι είναι ένα άρτυμα που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από καμιά κουζίνα. Πέρα από τη χρήση του στο φαγητό ωστόσο, μπορεί να σταθεί και ως φυσικό καθαριστικό σε πολλές περιπτώσεις.

Όταν θέλετε να καταπολεμήσετε τα μικρόβια, να διώξετε τα λίπη ή να εξουδετερώσετε τις μυρωδιές, συνήθως βασίζεστε σε ακριβά εξειδικευμένα καθαριστικά. Σίγουρα αρκετά από αυτά είναι αποτελεσματικά και τα έχετε συνηθίσει, όμως είναι χημικά…  Ωστόσο, όλοι αναζητούμε πιο φυσικές λύσεις και υπάρχουν εναλλακτικές που θα σας εκπλήξουν. Μια από αυτές είναι το ταπεινό λεμόνι. Όχι μόνο μυρίζει όμορφα, αλλά χάρη στα οξέα του είναι επίσης αποτελεσματικό σε τυχόν βρωμιές στην κουζίνα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κούπα λεμονιού, ή μόνο τον χυμό ή ένα μίγμα χυμού λεμονιού και ζεστού νερού για εξαιρετικά αποτελέσματα, που σίγουρα είναι και πιο οικονομικά από τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου.

Ακολουθούν τέσσερα σημεία στην κουζίνα σας που μπορείτε να καθαρίζετε με λεμόνι:

Φούρνος μικροκυμάτων

Αυτή η συσκευή συγκεντρώνει εύκολα ανεπιθύμητες οσμές, πιτσιλιές και λίπη. Ευτυχώς, όλα αυτά μπορεί να καθαρίσουν με τη βοήθεια του λεμονιού. Απλώς στύψτε τον χυμό μισού λεμονιού σε ένα μικρό μπολ κατάλληλο για μικροκύματα και βάλτε τον φούρνο να δουλέψει για τρία λεπτά σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήστε την πόρτα του φούρνου κλειστή για άλλα πέντε λεπτά προτού την ανοίξετε. Τώρα μπορείτε να σκουπίσετε όλες τις βρώμικες επιφάνειες με ένα πανί με μικροΐνες.

Αποχέτευση του νεροχύτη

Παρατηρείτε ανεπιθύμητες μυρωδιές να βγαίνουν από τον νεροχύτη σας; Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε το λεμόνι με τη μαγειρική σόδα. Πώς; Βάζετε σε ένα φλιτζάνι ένα κουτ. σούπας μαγειρική σόδοα και τον χυμό από 3 λεμόνια. Όταν το μείγμα ξεκινήσει να αφρίζει, το ρίχνετε μέσα στην αποχέτευση. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ρίχνετε καυτό νερό, που έχετε βράσει στον βραστήρα.

Βρύση του νεροχύτη

Με την πάροδο του χρόνου, οι βρύσες μπορεί να συσσωρεύσουν μεταλλικά άλατα που επηρεάζουν τη γεύση του νερού, ιδίως αν μένετε σε περιοχή με σκληρό νερό. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε το στο άνοιγμα της βρύσης, πιέζοντας το λεμόνι. Αφήστε το να μείνει για 15 λεπτά προτού σκουπίσετε και ξεπλύνετε τα υπολείμματα του λεμονιού.

Παράθυρα της κουζίνας

Δεν χρειάζεστε ειδικά ακριβά καθαριστικά για να κάνετε τα παράθυρα της κουζίνας σας να λάμψουν ξανά. Ρίξτε σε ένα μπουκάλι σπρέι τον χυμό ενός ή δύο λεμονιών μαζί με ένα φλιτζάνι νερό. Ανακινείστε και έπειτα ψεκάστε το μίγμα στα λερωμένα παράθυρα. Στη συνέχεια, τα σκουπίζετε με μια πετσέτα ή ένα πανί με μικροΐνες.