Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία εύκολη λύση ώστε να ζεστάνουμε το φαγητό μας. Είναι μία γρήγορη εναλλακτική για τις ώρες που είμαστε στο γραφείο, ή βιαζόμαστε να φάμε και θέλουμε απλώς το φαγητό μας να ζεσταθεί σε λίγα λεπτά. Όμως, όσον αφορά τα πλαστικά τάπερ, το να πάρουμε μερικά έξτρα λεπτά χρόνου ώστε να βάλουμε την τροφή μας σε άλλο σκεύος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Πώς ξέρουμε αν είναι ασφαλές να βάλουμε το συγκεκριμένο τάπερ στον φούρνο μικροκυμάτων;

Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως καλό είναι να μην βάζουμε πλαστικά τάπερ και δοχεία στα μικροκύματα καθώς η θερμότητα μπορεί να μεταφέρει μικροπλαστικά στο φαγητό μας. Καλύτερα, λοιπόν, να προτιμάτε να μεταφέρετε το φαγητό σε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη πριν το ζεστάνετε. Τα περισσότερα πλαστικά σκεύη κουζίνας αναγράφουν αν είναι ασφαλή ώστε να χρησιμοποιηθούν στον φούρνο μικροκυμάτων, οπότε αναζητήστε τη σχετική ένδειξη.

Η ασφάλεια των πλαστικών δοχείων

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν εξελίξει κατά πολύ την ασφάλεια αλλά και την κατασκευή των πλαστικών δοχείων τους.  Καλύτερα, λοιπόν, να αντικαταστείτε ανά μερικά χρόνια τα πλαστικά τάπερ με νεότερα καθώς και η φθορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Τι γίνεται με το καπάκι του τάπερ

Αν ζεσταίνετε το φαγητό σας στο πλαστικό τάπερ, τότε καλύτερα να αφαιρείτε το καπάκι. Η συγκέντρωση του ατμού που παράγεται σε ένα κλειστό δοχείο, αυξάνει ακόμα περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ‘διαρροή’ χημικών ουσιών. Αν θέλετε να καλύψετε το φαγητό σας, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο πιάτο ως καπάκι, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε μία υγρή χαρτοπετσέτα.

Tips για το ζέσταμα φαγητού σε πλαστικά τάπερ

Τα πλαστικά δοχεία αποτελούν βασικό μέρος της ζωής πολλών από εμάς, καθώς είναι εξαιρετικά βολικά για πολλούς λόγους. Εάν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση και την αναθέρμανση τροφίμων, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο:

  • Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα μεταφέρετε σε πλαστικό δοχείο.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μέτρια θερμότητα στο φούρνο μικροκυμάτων και αποφύγετε να τον ρυθμίζετε να λειτουργεί για περισσότερο από 3 λεπτά. Αντ’ αυτού, ζεσταίνετε τα τρόφιμα ένα λεπτό κάθε φορά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα ώστε να κατανέμεται η θερμότητα και να αποφεύγονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα γυάλινα και κεραμικά σκεύη

Ωστόσο, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να επιλέγετε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη για να βάζετε μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων.