Μικρή κουζίνα. Δύσκολο να οργανωθεί σωστά ώστε να είναι λειτουργική. Ωστόσο υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να εκμεταλλευτείτε τον χώρο που έχετε στη διάθεσή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χρησιμοποιούμε όλον τον διαθέσιμο χώρο στους τοίχους
Οι τοίχοι βρίσκονται στην κουζίνα και στην τροφοθήκη για να συντελέσουν στην οργάνωση των σκευών και των εργαλείων σας. Μην σνομπάρετε τη βοήθειά τους στο εγχείρημά σας. Μπορείτε να κρεμάσετε γάντζους και να τους χρησιμοποιήσετε για να οργανώσετε καπάκια, μικροσυσκευές, πετσέτες, κουτάλες…

Σακούλες vs Κουτιά τροφίμων
Κάποια τρόφιμα βρίσκονται σε σακούλες (πχ. Όσπρια, ζυμαρικά) ενώ κάποια άλλα σε χάρτινα κουτιά. Για να εξοικονομήσουμε χώρο στα ντουλάπια ή την τροφοθήκη μας, βάζουμε τα κουτιά το ένα δίπλα στο άλλο και αφήνουμε μια γωνία στον χώρο για να τοποθετήσουμε τις σακούλες τη μια πάνω στην άλλη. Έτσι εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Κουτιά αποθήκευσης και χωρίσματα στα ντουλάπια
Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά έναν χώρο, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα gadgets αποθήκευσης που μας βοηθούν. Το πιο απλό: τα κουτιά οργάνωσης. Σε ένα ντουλάπι ή μια τροφοθήκη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά κουτιά, διαφόρων μεγεθών, όπου θα συγκεντρώσουμε και θα οργανώσουμε όμοια αντικείμενα. Αυτό κάνει τον χώρο μας ακόμα πιο λειτουργικό και οργανωμένο.

Χρησιμοποιούμε την πόρτα των ντουλαπιών
Όταν ο χώρος είναι μικρός, πρέπει να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε σπιθαμή του. Οπότε ας μη σνομπάρουμε καθόλου τις πόρτες που υπάρχουν στα ντουλάπια και τις τροφοθήκες. Μπορούμε να εφαρμόσουμε εσωτερικά γάντζους για καπάκια από τάπερ ή κατσαρόλες ή/ και εξωτερικά να στερεώσουμε γαντζάκια για να κρεμάμε τις πετσέτες μας. Υπάρχουν ακόμη διάφορα άλλα γκάτζετ που εφαρμόζουν σε πόρτες και μπορούν να χρησιμεύσουν για την αποθήκευση των μπαχαρικών ή για αλουμινόχαρτα/ σακούλες κουζίνας κλπ

Συρτάρια
Αν ανακαινίζουμε την κουζίνα, είναι καλή ιδέα να επιλέξουμε συρτάρια αντί για ντουλάπια. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να φτάσουμε τα αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα στην άκρη του ντουλαπιού, ιδιαίτερα αν εκείνο έχει μεγάλο βάθος. Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες γιατί τα συρτάρια είναι πιο πρακτικά από τα ντουλάπια.