Πιθανότατα έχετε ότι χρειάζεστε στην τροφοθήκη σας. Είναι η μέρα της γενικής καθαριότητας. Αφού σκουπίσατε με την ηλεκτρική σκούπα τα πατώματα, ξεσκονίσατε τους πάγκους και βγάλατε τα σκουπίδια, αισθάνεστε πολύ καλά. Ανταμείβετε τον εαυτό σας ζεσταίνοντας μερικά περισσεύματα από άλλη μέρα στον φούρνο μικροκυμάτων για να διαπιστώσετε ότι το εσωτερικό του φούρνου είναι γεμάτο από τη χθεσινοβραδινή κόκκινη σάλτσα. Λοιπόν, είναι η ώρα να το πάρετε απόφαση: πρέπει να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας και να μην το αναβάλετε άλλο. Είναι κάτι που γίνεται.

Να ο τρόπος καθαρισμού
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε καθόλου ειδικά καθαριστικά προϊόντα -τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεστε είναι πιθανότατα ήδη στην τροφοθήκη σας. Για να καταφέρετε να καθαρίσετε το χάλι του εσωτερικού του φούρνου μικροκυμάτων θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα μαγικό φίλτρο για να διαλύσετε τα ξεραμένα λίπη. Αυτό μπορεί να γίνει με ξίδι, χυμό λεμονιού ή μαγειρική σόδα, αλλά ας ξεκινήσουμε με το ξίδι. Σε ένα μπολ που είναι ασφαλές για μικροκύματα ανακατεύετε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι και 2 φλιτζάνια νερό. Τοποθετήστε αυτό το διάλυμα στον λερωμένο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ώσπου το μείγμα να αρχίζει να βγάζει μπουρμπουλήθρες. Αφήστε το μπολ να μείνει για 15 λεπτά πριν προσπαθήσετε να ανοίξετε τον φούρνο. Θα δείτε τον ατμό να αρχίζει να καθαρίζει τον χώρο. Προσεχτικά, με γάντια κουζίνας, αφαιρέστε το καυτό μπολ, το γυάλινο πιάτο και την περιστροφική πλάκα από τον φούρνο και ξεκινήστε να σκουπίζετε το εσωτερικό του με ένα πανί με μικροΐνες. Αν οι λεκέδες επιμένουν, βουτήξτε στο διάλυμα ένα σφουγγάρι και τρίψτε ελαφρώς. Ή χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί και λίγο υγρό πιάτων, για να καθαρίσετε επίμονους λεκέδες. Κάντε την ίδια φροντίδα στην περιστροφική πλάκα και το γυάλινο πιάτο εκτός φούρνου. Μόλις τελειώσετε με το τρίψιμο, βάλτε όλα τα πράγματα στη θέση τους και το εσωτερικό του φούρνου σας θα είναι γυαλιστερό σαν καινούριο.
Αν δεν έχετε ξίδι στην τροφοθήκη σας (ή θέλετε κάτι άλλο για να εξουδετερώσει αυτή τη μυρωδιά καμένου ποπ κορν) χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού χυμό λεμονιού. Για να το κάνετε αυτό συνδυάστε τον χυμό 1 λεμονιού με 1 φλιτζάνι νερό. Κι αν θα θέλατε να το αντικαταστήσετε με μια πιο ουδέτερη μυρωδιά, θα σας προτείναμε μαγειρική σόδα. Η διαδικασία είναι ουσιαστικά η ίδια: ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 1 φλιτζάνι νερό, βάλτε το υγρό αυτό σε μπολ στα μικροκύματα για 5 λεπτά, αφήστε το με κλειστό φούρνο για 15 λεπτά και έπειτα αρχίστε το τρίψιμο.

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και το εξωτερικό του φούρνου σας επίσης. Βουτήξτε το σφουγγάρι σας ή την πετσέτα σας στο ίδιο διάλυμα που χρησιμοποιήσατε για το εσωτερικό του και ξεκινήστε να τρίβετε όλες τις πλευρές του φούρνου, ακόμη και την πόρτα του. Στεγνώστε όλες τις επιφάνειες με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα και καμαρώστε πώς λάμπει ο φούρνος σας.

Πόσο συχνά θα πρέπει να τον καθαρίζω;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκουπίζουμε τον φούρνο μικροκυμάτων μας μετά από κάθε χρήση. Όμως, αν αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται πολύ, θα πρέπει να βάλετε την καθαριότητα του φούρνου σας στην εβδομαδιαία σας λίστα, αν δεν θέλετε να γεμίσει η συσκευή σας επικίνδυνα βακτήρια.