Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι από τα σημεία ενός σπιτιού που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια. Αντίστοιχα, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι, επίσης, ένα από τα αντικείμενα του σπιτιού που έχουν μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων και βακτηρίων. Ο νεροχύτης της κουζίνας πολλές φορές μας φαίνεται καθαρός, όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και των τροφών βοηθούν κατά πολύ ώστε να συγκεντρώνονται βακτήρια στο συγκεκριμένο σημείο. Κάθε πότε, λοιπόν, χρειάζεται να πλένετε τον νεροχύτη και να τον αποστειρώνετε ώστε να είναι αρκετά καθαρός;

Για να κρατήσετε μακριά τους μικροοργανισμούς τότε πρέπει μία φορά την εβδομάδα να τον καθαρίζετε και να τον απολυμαίνετε. Όσο καθαρός κι αν σας φαίνεται, ο νεροχύτης σίγουρα χρειάζεται καλό καθάρισμα. Ωστόσο, αν πλένετε πουλερικά ή καθαρίζετε πατάτες και άλλα λαχανικά που φυτρώνουν στο χώμα, τότε μην περιμένετε μία εβδομάδα, αλλά καθαρίστε τον άμεσα.

Τι να χρησιμοποιήσετε
Αρκεί μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και ένα καινούργιο σφουγγάρι. Το ήδη χρησιμοποιημένο σφουγγάρι, το μόνο που θα κάνει είναι να γεμίσει με νέους μικροοργανισμούς τον νεροχύτη. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με υγρό πιάτων και μαγειρική σόδα ώστε να πλύνετε την επιφάνειά του. Η αναλογία που μπορείτε να βάλετε είναι 3 κ.σ μαγειρικής σόδας, 1 κ.σ υγρό πιάτων και ¼ της κούπας με ζεστό νερό. Καθαρίστε όλη την επιφάνεια, τη βρύση, αλλά και το σημείο γύρω από το σιφόνι.

Πώς να τον απολυμάνετε
Όμως, δεν είναι αρκετό μόνο το ζεστό νερό, το υγρό πιάτων και η μαγειρική σόδα ώστε ο νεροχύτης σας να απαλλαγεί από τα βακτήρια. Μετά το καθάρισμά του καλό είναι να τον απολυμάνετε ώστε να είστε σίγουροι πως είναι πραγματικά καθαρός. Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμά του, γεμίστε τον ζεστό νερό και προσθέστε μία μικρή ποσότητα χλωρίνης. Αφήστε την ‘να κάτσει’ για πέντε με δέκα λεπτά και στη συνέχεια ανοίξτε το σιφόνι ώστε να φύγει το νερό. Με την καθαρή πετσέτα περάστε το σιφόνι και τη βρύση και ο νεροχύτης σας θα είναι πλέον πεντακάθαρος.