Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα βαζάκια των μπαχαρικών είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στις κουζίνες μας.

Αν θα έπρεπε να μαντέψω το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας μου,  θα επέλεγα το καλάθι των σκουπιδιών, αλλά αυτό θα ήταν λάθος. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς αποκάλυψε ότι ο μεγαλύτερος «μαγνήτης» βακτηριδίων στην κουζίνα είναι τα βαζάκια με τα μπαχαρικά.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν και την ίδια την επιστημονική ομάδα, καθώς δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που τους έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι δεν υπήρχαν μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα περί μόλυνσης των βάζων των μπαχαρικών.  Οι περισσότερες έρευνες για την μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας επικεντρώνονταν σε επιφάνειες κοπής εξαιτίας της διαχείρισης ωμού κρέατος ή πουλερικών.

Η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε 371 άτομα καθώς μαγείρευαν όμοια μπέργκερ σε κουζίνες όλων των μεγεθών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καταλάβει ότι παίρνουν μέρος σε μια δοκιμή ασφάλειας τροφίμων. Όμως από τη στιγμή που τελείωναν την προετοιμασία του γεύματος οι ερευνητές καθάριζαν 12 διαφορετικές επιφάνειες της κουζίνας (οι οποίες είχαν απολυμανθεί πριν το μαγείρεμα) συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των εργαλείων, των ξύλων κοπής και των δοχείων των μπαχαρικών. Απεδείχθη ότι το 48% των βάζων με τα μπαχαρικά είχε μολυνθεί. Οι λόγοι; Θα μπορούσε να είναι ότι βρίσκονταν κοντά στο σημείο που επεξεργάστηκε το κρέας, ή το ότι δεν πλύθηκαν τα χέρια μεταξύ της επεξεργασίας του κρέατος και του καρυκεύματος του κρέατος με μπαχαρικά.

Συμπέρασμα; Συνιστάται τα άτομα να πλένουν περισσότερο τα χέρια τους, όχι μόνο πριν και μετά το μαγείρεμα, αλλά και κατά τη διάρκειά του. Θυμηθείτε, επίσης, να πλύνετε το βαζάκι των μπαχαρικών, αμέσως μετά την επαφή με ωμό κρέας ή αυγά. Και μιας και θα τα πλύνετε τσεκάρετε και την ημερομηνία λήξης τους, σε περίπτωση που έχει περάσει, είναι καιρός να τα πετάξετε.