Στο καθιερωμένο μας γκάλοπ στο Viber, θέσαμε το δίλημμα σουβλάκι ή κεμπάπ. Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να πάρει το προβάδισμα το σουβλάκι, το οποίο επικράτησε με ποσοστό 73% απέναντι στο πιο πικάντικο κεμπάπ που συγκέντρωσε μόνο 27%.
Τα σουβλιστά κομματάκια κρέατος, έχουν μακρά ιστορία στην ελληνική κουζίνα και έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας από την Αρχαία Ελλάδα, όπου ονομάζονταν «κάνδαυλοι». Σήμερα, όλοι τρώμε σουβλάκια σε διάφορες παραλλαγές τους. Σκέτα ή τυλιχτά, με κοτόπουλο ή χοιρινό, με τζατζίκι ή σος, ακόμα και με θαλασσινά ή λαχανικά για όσους δεν τρώνε κρέας. Δεν έχει ώρα, δεν έχει εποχή. Οι Έλληνες τα αγαπάμε, οι ξένοι τα λατρεύουν και η φήμη τους έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όπως και αν ονομάζονται, όποια και αν είναι η πρώτη ύλη τους, τα σουβλάκια είναι το comfort food που αγαπάμε.
Από την άλλη, το πικάντικο και πιο λιπαρό κεμπάπ, είναι ένα πιάτο με καταγωγή τη Μέση Ανατολή, επίσης δημοφιλές σε όλον τον κόσμο. Το κύριο υλικό του είναι ο κιμάς, και έχει πολύ λιγότερα υλικά σε σχέση με τα άλλα πιάτα που χρησιμοποιούμε κιμάδες.
Η ζύμη του περιέχει διάφορα άλλα υλικά για να εμπλουτιστεί γευστικά αλλά και για να δέσει το μίγμα. Απαραίτητο είναι το κρεμμύδι, που αποδυναμώνει τις οσμές του κρέατος και αφρατεύει το μίγμα. Το υλικό που δίνει ακόμα πιο αφράτη υφή, είναι η τριμμένη ντομάτα και δεν ξεχνάμε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά. Το καλό ζύμωμα, είναι το μυστικό που μας δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πλάθουμε τα κεμπάπ και τα αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο πριν τα ψήσουμε, για να δέσουν οι γεύσεις.
Σας έχουμε ετοιμάσει τρεις συνταγές με σουβλάκια και τρεις με κεμπάπ για χορταστικά γεύματα:
Σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα μάνγκο
Ένα στήθος κοτόπουλου, γίνεται σουβλάκι αρωματισμένο με μείγμα μπαχαρικών, ψήνεται στο τηγάνι και συνοδεύεται με δροσερή σαλάτα μαρούλι και μάνγκο. Ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο που φέρνει άλλον αέρα στο καθημερινό τραπέζι.
Χοιρινά σουβλάκια με μπίρα, κάρι και κέτσαπ
Δίνουμε ελαφρώς εξωτικό τόνο στα αγαπημένα μας χοιρινά σουβλάκια, προσθέτοντας στη μαρινάδα τους κάρι. Το καλοκαιρινό BBQ στα καλύτερα του!
Σουβλάκι γιαουρτλού κεφτέ
Το λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο και γίνεται η δική μας έμπνευση για μια απολαυστική συνταγή.
Και τρεις με κεμπάπ:
Κεμπάπ κοτόπουλου με καυτερή καπνιστή πάπρικα και ανανά
Μια ωραία πρόταση για bbq στον κήπο ή για τη σχάρα του φούρνου μας. Για χαλαρές καλοκαιρινές βραδιές με φίλους! H προσθήκη καυτερής καπνιστής πάπρικας και ανανά, δίνουν στο κοτόπουλο μια πιο εξωτική γεύση.
Μίνι κεμπάπ
Ζουμερά κεμπάπ στη μίνι εκδοχή τους, που απολαμβάνουμε σκέτα ως μεζεδάκι, ή με πίτα για σουβλάκι κομμένη στα 4 αλλά και με ρύζι δημιουργώντας ένα υπέροχο κυρίως πιάτο.
Αφράτα κεμπάπ με πρόβειο γιαούρτι και ανθόμελο
Μια εξαιρετική εκδοχή του κεμπάπ, με πρόβειο γιαούρτι και ανθόμελο στο μίγμα του κιμά.