Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, όσοι επισκεφθείτε το κατάστημα «Περί Λέσβου» στο Μοναστηράκι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ελαιόλαδο του νησιού και να γνωρίσετε μερικούς τρόπους για να το βάλετε στο τραπέζι.

Η Λέσβος χαρακτηρίζεται για το ιδιαίτερο νησιωτικό της περιβάλλον με το Απολιθωμένο Δάσος, τον Κόλπο Καλλονής, τις πολυάριθμες ιαματικές πηγές, τον απέραντο νησιωτικό της ελαιώνα αλλά και για τη σημαντική της βιοποικιλότητα που αντικατοπτρίζεται στην γαστρονομική της ταυτότητα και στα γεωργικά της προϊόντα. Για παράδειγμα, η παστή σαρδέλα του κόλπου Καλλονής, τα τυριά ΠΟΠ με γάλα προβάτων της φυλής Λέσβου και φυσικά το ελαιόλαδο των τοπικών ποικιλιών Olea europaea var. pyriformis, κοινώς Βαλανολιά ή Κολοβή ή Μυτιληνιά και Olea europaea var Media subrotunda, κοινώς Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά.

Η οργάνωση ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία www.aegilops.gr, στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης της ιδιαίτερης αξίας των τοπικών ποικιλιών που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τελικά γεωργικά προϊόντα, εξέδωσε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου ένα τρίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο προβάλλοντας συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και τη διατροφική του αξία για την υγεία. Όσοι παραβρεθείτε, θα μπορέσετε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκτέλεση συνταγής από τη food blogger Άντζελα Κοντού και να γνωρίσετε τα γεωργικά προϊόντα των νησιών πέριξ της Λέσβου όπως της Λήμνου και Χίου.

info
5/10, 11 π.μ. Περί Λέσβου, Αθηνάς 27, Μοναστηράκι.