Παρά τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι από 26 έως 28 Ιουνίου πραγματοποιείται στο όμορφο νησί της Νάξου το 3ο Food Experience Graviera Naxos! Λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αποφάσισε να διοργανώσει το καθιερωμένο φεστιβάλ γραβιέρας σε μία προσπάθεια να αναδείξει το γαστρονομικό ενδιαφέρον του νησιού.
Οι καλεσμένοι της εμπειρίας (δημοσιογράφοι, food bloggers, travel bloggers, κ.ά.) θα γνωρίσουν τα παραδοσιακά πιάτα της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας από τα παράλια μέχρι τα ορεινά! Επιπλέον, δύο δασκάλες της ναξιώτικης κουζίνας θα παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής, θα αυτοσχεδιάσουν και θα μαγειρέψουν παραδοσιακά πιάτα απογειώνοντας τη γεύση τους με τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Λίγα λόγια για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά. Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση. Παρασκευάζεται, δε, από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Ακόμη, είναι η μοναδική ελληνική γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π.