Για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε ελληνική εταιρεία το «Walter Scheel Medaille»,  καθώς η «Τρικαλινός» απέσπασε το τιμητικό βραβείο.

Συγκεκριμένα, η απονομή του βραβείου στην εταιρεία αποτελεί μια διεθνή αναγνώριση στη συνολική προσφορά της οικογένειας Τρικαλινός, για την αφοσίωσή της στην εφαρμογή, στη βελτίωση και στην εξέλιξη της παραγωγής του αυγοτάραχου.

Με μια συγκινητική και τιμητική ομιλία, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Christophe Wirtz, παρέδωσε το Βραβείο στον Ζαφείρη Τρικαλινό, Πρόεδρο της ομώνυμης εταιρίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Από τα μέσα του 19ου αιώνα, η Οικογένεια Τρικαλινός επεξεργάζεται τα αυγά του Κέφαλου που αλιεύεται στο Ιόνιο και το μετατρέπει σε μια απαράμιλλη λιχουδιά, το Αυγοτάραχο. ∆ιάσημο σε κάθε ψαράδικο έθνος –ως «Bottarga» στην Ιταλία, ως «Karasumi» στην Ιαπωνία, ως «Poutargue» στη Γαλλία– το Trikalinos Αυγοτάραχο, που τώρα στην τέταρτη γενιά του ηγείται ο Ζαφείρης, αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα μιας χειροτεχνικής παράδοσης, που πηγαίνει πίσω ιστορικά στην Ελλάδα από τη Βυζαντινή περίοδο.

∆ημιουργημένο με λίγες μόνο, αλλά ακριβείς κινήσεις και τυλιγμένο με φυσικό κερί μέλισσας, διαθέτει μοναδική τρυφερότητα και αρωματική πολυπλοκότητα τέτοια, ώστε να το αναζητούν οι κορυφαίοι Chef σε όλο τον κόσμο: από τους αδερφούς Roca στη Girona, μέσω του Alain Passard μέχρι τον Peter Goossens, σε εστιατόρια στην Ταϊπέι, στο Σικάγο και στο Τόκιο. Ένα ταπεινό και αρχαίο προϊόν σε εξαιρετικά εκλεπτυσμένη μορφή – η ίδια η ουσία της θάλασσας». Προς τιμήν της φροντίδας και της περαιτέρω ανάπτυξης αυτού του προϊόντος, ο Ζαφείρης Τρικαλινός τιμήθηκε με το XVII Μετάλλιο Walter Scheel.

Για το βραβείο
Ο Walter Scheel Association ιδρύθηκε το 1991, με σκοπό οι προσωπικότητες που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Οίνο-Γαστρονομικής Κουλτούρας – να βραβευθούν με το μετάλλιο που φέρει το όνομα του τέταρτου και πιο αγαπητού Προέδρου της Γερμανίας. Προστάτης του βραβείου υπήρξε ο εκλιπών Valéry Giscard d’Estaing, πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής ∆ημοκρατίας.