Η ελληνική απάντηση στο χαβιάρι ακούει στο όνομα αβγοτάραχο, ένα εκλεκτό έδεσμα με υπέροχη θαλασσινή γεύση και η πολυτιμότερη τροφή της Μεσογείου!

Τι είναι το αβγοτάραχο
Θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι και «φοράει» τα χρώματα του μελιού, παρέα με άρωμα θάλασσας. Αυτή η χαρακτηριστική, αλλά εκλεπτυσμένη γεύση που κουβαλά, του χαρίζει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα γαστρονομικά προϊόντα, αλλά και τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου.

Πώς και πού παράγεται
Σε διάφορα μέρη, όπως στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ο θηλυκός κέφαλος βρίσκει ιδανικές συνθήκες για να μεγαλώσει, να ζευγαρώσει και να κυοφορήσει. Τα αβγά του κέφαλου, μέσα στο φυσικό σάκο τους, επιλέγονται προσεκτικά και αλατίζονται ελαφρά με φρέσκο φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Μετά οι σάκοι με τα αβγά τρίβονται ελαφρά για να περιοριστεί η παρουσία του αέρα. Τέλος, μέρος του αβγοτάραχου καπνίζεται με φυσικό καπνό, σε συγκεκριμένο συνδυασμό διαφορετικών ξύλων. Για να διατηρηθεί η φυσική υγρασία του και να προστατευτεί από τις εξωτερικές συνθήκες, κάθε διπλός σάκος απλού ή καπνιστού αβγοτάραχου βυθίζεται σε λιωμένο 100% φυσικό κερί μέλισσας.

aygotaraxo

Οι ιδιότητες του
Το αβγοτάραχο είναι εντελώς αγνή και υψηλής ποιότητας τροφή. Περιέχει ισορροπημένες πρωτεΐνες, σημαντικές ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνες C, Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο, ενώ δεν περιέχει συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ή άλλες τεχνητές ουσίες.

Πώς το απολαμβάνουμε
Γενικά δεν χρειάζεται μαγείρεμα, γι’ αυτό αξίζει να πειραματιστούμε μαζί του. Προσθέτουμε φέτες αβγοτάραχου ή τρίμμα του σε πιάτα με ψάρια, θαλασσινά, ζυμαρικά, ριζότο, όσπρια, λαχανικά ή σαλάτες. Συνοδεύει ευχάριστα λευκό ξηρό κρασί, τσίπουρο, σαμπάνια, ακόμα και ουίσκι ή βότκα.
Όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμη, για την πρώτη γεύση κόψτε μια λεπτή φέτα και αφήστε τη να λιώσει στο στόμα για να βγουν τα αρώματά του!

3 νόστιμοι τρόποι για να το απολαύσετε:

Τηγανίτες πατάτας με αβγοσαλάτα και αβγοτάραχο
Κρύα πατατόσουπα με φετούλες αβγοτάραχο
Αμπελοφάσουλα με λαδοτύρι Ζακύνθου και αβγοτάραχο τρίμμα