Το καλύτερο τυρί σύμφωνα με το World Cheese Awards 2022 είναι το γκρουγιέρ (gruyère) γραβιέρα από την Ελβετία. Συγκριμένα, το τυρί επιλέχθηκε από τους κριτές αφού πρώτα έγινε ένας διαχωρισμός και επελέγησαν αρχικά οι 98 «σούπερ χρυσοί» πρωταθλητές και στη συνέχεια οι 16 καλύτεροι.

Οι κριτές είπαν για το Le Gruyère AOP surchoix, που συμμετείχε από την ελβετική τυροκομική εταιρεία Vorderfultigen, ως ένα «πραγματικά εκλεπτυσμένο, χειροποίητο τυρί» που λιώνει στη γλώσσα και έχει νότες βοτάνων και φρούτων. «Ένα τυρί με πολλή γεύση». Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Gorgonzola Dolce DOP, ένα μαλακό, μπλε βουτυρένιο τυρί που παρασκευάζεται από την De’ Magi από την Ιταλία.


Για τον διαγωνισμό
Συγκεντρώθηκαν 4.434 τυριά από 42 χώρες σε συνεδριακό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβαν μέρος 250 διεθνείς κριτές, που δοκίμαζαν τα τυριά, για να αποφασίσουν ποιο είναι το καλύτερο.Τα τυριά δοκιμάστηκαν με τυφλή διαδικασία αν και με μια ομάδα κριτών που επιλέχθηκε από μια στρατιά τυροκόμων, πωλητών, συγγραφέων και άλλων ειδικών, πολλοί ήξεραν λίγο πολύ τι έβαζαν έτρωγαν. Μερικά διάσημα εμπορικά τυριά με μεγάλα ονόματα μπορούσαν να εντοπιστούν από χιλιόμετρα μακριά.

Για παράδειγμα, στο τραπέζι 14, οι κριτές Danielle Bliss και Philippe Dumain, απογοητεύτηκαν στην αρχή όταν δοκίμασαν ένα προϊόν τύπου Brie. «Είναι πολύ μονοδιάστατο» δήλωσε η Bliss πληκτρολογώντας τη βαθμολογία σε ένα iPad. «Θα μπορούσε να είναι καλό για μαγείρεμα ή ψήσιμο, αλλά δεν είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο. Ψάχνω για ένα τυρί που να με ταξιδεύει».

Οι κριτές είχαν να βαθμολογήσουν καθένα από τα περίπου 50 τυριά με βάση την οπτική εμφάνιση, το άρωμα, τη γεύση και την αίσθηση στο στόμα. Στα καλύτερα απονεμήθηκε χρυσή, ασημένια ή χάλκινη διάκριση και κάθε τραπέζι κριτών επέλεξε ένα ως «σούπερ χρυσό».

Οι 16 φιναλίστ με σειρά κατάταξης ήταν:
Le Gruyère AOP surchoix, από τον τυροκόμο Vorderfultigen και τον affineur Gourmino
Gorgonzola Dolce DOP από την De’ Magi
Grosse Tomme de Bufflonne Cave Jacobine από την Prolactine France
Âlde Fryske από το De Fryske
Tomme de chèvre Cave Jacobine από την Prolactine France
PATA DE MULO CURADO LOS PAYUELOS από Quesería Artesanal Los Payuelos
Greensward από το Murray’s Cheese
Devon Blue από το Ticklemore Cheese
Spenwood από το Village Maid Cheese
Grosse Tomme de chèvre Cave Rousseau από την Prolactine France
Sinodun Hill από το Norton and Yarrow Cheese
Gorwydd Caerphilly από την Trethowan’s Dairy Ltd
Großer Deichkäse 12 Monate από Rohmilchkäserei Backensholz GmbH & Co. KG
MA-TRU’ Pecorino Amatriciano από τηνLLI PETRUCCI SRL
L’Ambra di Talamello από τη Rocca Toscana Formaggi S.R.L.
Gentenaer από το Little Cheese Farm