Μπλε τυριά ναι, αλλά με ποια κρασιά; Επειδή οι γιορτινές μέρες δικαιολογούν κάποιες ατασθαλίες, σκεφτήκαμε να πειραματιστούμε με μερικά από τα πιο «επικίνδυνα» τυριά, βάζοντας δίπλα τους ένα πλούσιο κόκκινο και ένα λευκό, παλαιωμένο γλυκό κρασί.

Gorgonzola DOP Cremoso
H Gorgonzola αποτελεί το κατεξοχήν μπλε τυρί της Ιταλίας. Παράγεται αποκλειστικά σε ένα οριοθετημένο τμήμα των Περιφερειών της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε, από πλήρες αγελαδινό παστεριωμένο γάλα. Η εκδοχή cremoso (ή dolce), που δοκιμάζουμε, έχει κρεμώδη υφή, υπόλευκο χρώμα μάζας, πολύ λίγες μπλε «φλέβες», αρώματα καρυδιού και ήπια, βουτυράτη γεύση.

Cabrales DOP
Το Cabrales προέρχεται από μια μικρή ζώνη γύρω από την ομώνυμη κοινότητα, στη βορειοδυτική Ισπανία. Χρησιμοποιείται απαστερίωτο, πλήρες αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους. Συνεκτική, σχετικά θρυπτή μάζα, με καφεγκρίζο χρώμα και πυκνή παρουσία μπλε στιγμάτων ειδικά προς το κέντρο. Επιθετική, έντονη και ιδιαίτερη γεύση, με τονισμένη αρμύρα και οξύτητα

Roquefort AOP Bio
Το Roquefort παράγεται αποκλειστικά σε μια αυστηρά οριοθετημένη ζώνη γύρω από την ομώνυμη κοινότητα, στον κεντρικό ορεινό όγκο της Γαλλίας, από απαστερίωτο, πλήρες πρόβειο γάλα. Δοκιμάζουμε μια ήπια εκδοχή, με ivoire χρώμα, αρμονική κατανομή των μπλε «φλεβών», συνεκτική, μαλακή μάζα, αρώματα μέτριας έντασης και πλούσια, αλλά όχι ιδιαίτερα επιθετική γεύση με μετρημένη αρμύρα

Bleu de Chèvre
Μπλε τυρί από κατσικίσιο, απαστερίωτο πλήρες γάλα, με συμπαγή, μαλακή υφή, υπόλευκο χρώμα μάζας και πυκνό δίκτυο μπλε-πράσινων φλεβών. Τα χαρακτηριστικά, σχεδόν διαπεραστικά αρώματα του μύκητα penicillium, συνοδεύονται από μια αύρα κατσικίσιου γάλακτος, ενώ στο στόμα η μέτρια λιπαρότητα του τυριού συνδυάζεται με ελαφριά οξύτητα και αισθητή αλμύρα.

Κτήμα Αλφα Ερυθρός (S.M.X) 2017 Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Φλώρινα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Άλφα

Τα αρχικά S.M.X. στη βάση της ετικέτας –νομίζω ότι από τη σοδειά του 2018 προστέθηκαν ολόκληρα τα ονόματα των ποικιλιών– δηλώνουν ακριβώς την ποικιλιακή σύνθεση της κόκκινης επιλογής μας για τη δύσκολη δοκιμασία των μπλε τυριών. Syrah (60%), Merlot (20%) και Ξινόμαυρο (20%), από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος στο Αμύνταιο, συνδυάζονται άψογα και ύστερα από 18μηνη παλαίωση σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια και 12μηνη στη φιάλη δίνουν ένα κρασί με βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα και καλοσχηματισμένο μπουκέτο όπου επικρατούν τα λειωμένα μαύρα φρούτα, η μαρμελάδα φραμπουάζ, το μαύρο πιπέρι, μαζί με νύξεις δρυός, δέρματος και καφέ.

Στρογγυλές, ωραία δουλεμένες τανίνες στο στόμα, θέρμη, πλούτος, φρούτο και λελογισμένη οξύτητα συνθέτουν ένα ισορροπημένο σύνολο με μεγάλη διάρκεια. Στάθηκε καλά δίπλα στην κρεμώδη Gorgonzola, αν και φάνηκε λίγο ισχυρότερο από το τυρί.

Αποδείχθηκε εξαίρετος σύντροφος για το Bleu de chèvre και πολύ καλός για το Roquefort. Αντίθετα, η συμβίωση με το επιθετικό Cabrales υπήρξε προβληματική.

Μονεμβασία-Malvasia ΠΟΠ 2012 Οίνος Φυσικώς Γλυκύς Λιαστός
Παραγωγός: Οινοποιητική Μονεμβασίας

Με μνήμες από τον περίφημο Μαλβαζία οίνο του Μεσαίωνα, που αρκετοί υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε την μακριά διαδρομή του από την περιοχή της Μονεμβασίας, η οικογένεια Τσιμπίδη προτείνει μια σύγχρονη, πολύ ενδιαφέρουσα, εκδοχή του. Με βάση λιαστά σταφύλια των λευκών ποικιλιών Μονεμβασία (60%), Κυδωνίτσα (20%), Ασύρτικο (10%) και Ασπρούδες και παλαίωση σε χρησιμοποιημένα βαρέλια για τουλάχιστον 24 μήνες, προκύπτει ένα κρασί με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, όπου παίζουν καφέπορτοκαλί ανταύγειες και πληθωρική παρουσία στη μύτη, όπου αναγνωρίζονται ξερά φρούτα, όπως το βερίκοκο, το κυδωνόπαστο, σταφίδα, κανέλα και ψημένοι ξηροί καρποί.

Βελούδινο, αρμονικό στο στόμα, με συμπυκνωμένη γλύκα, που χάρη στην ευδιάκριτη οξύτητα δεν φτάνει στην υπερβολή, πλούσια αρώματα και εξαιρετικά μακριά επίγευση. Κυριάρχησε κατά κράτος απέναντι στην Gorgonzola, ενώ κάλυψε ως έναν βαθμό και το Bleu de chèvre. Αντίθετα τα πήγε πολύ καλά με το Roquefort, ενώ αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ένταση του Cabrales.

Δείτε επίσης:
Προτείνουμε 6 εξαιρετικά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

6 μύθοι και αλήθειες για τα κρασιά που ταιριάζουν στα γιορτινά μας τραπέζια!

Με τι κρασί ταιριάζει το μηλέικο σκωτύρι;