Ανοίγει και πάλι το Μουσείο Ούζου «Ο κόσμος του Οίνου», στις παρυφές του Πλωμαρίου, τον καταπράσινο οικισμό της Λέσβου. Το μουσείο αλλά και οι εγκαταστάσεις αποσταγματοποιίας, όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου, βρίσκονται μέσα σε έναν κατάφυτο ελαιώνα. Το παραδοσιακό αποστακτήριο ακολουθεί πιστά τη συνταγή που εμπνεύστηκε ο ιδρυτής Ισίδωρος Αρβανίτης 127 χρόνια πριν, με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, οι οποίοι παρασκευάζονται σήμερα με την ίδια παραδοσιακή τέχνη όπως παλιά.

Η φετινή χρονιά είναι η πιο σημαντική για το Μουσείο καθώς συμμετείχε στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21», στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τι θα δείτε στο Μουσείο Ούζου; Θα έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε ένα ταξίδι στην παράδοση και την ιστορία του ούζου, μέσα από εκθέματα που συνδέονται με την απόσταξη, όπως παλιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά και μηχανήματα επικόλλησης. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης μέχρι και την εμφιάλωσή του, αλλά και όλη την προσπάθεια του Ισίδωρου Αρβανίτη να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία που αναζητούσε. Παράλληλα, θα δείτε από κοντά τα συστατικά του και θα γευτείτε το ούζο Πλωμαρίου, μαθαίνοντας παραλλήλως τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος.

Επομένως, αν επιλέξετε τη Λέσβο για τις διακοπές σας φέτος, αξίζει να επισκεφτείτε και το Μουσείο αυτό, μοναδικό στο είδος του. Άλλωστε το φίνο απόσταγμα του Ούζου Πλωμαρίου έχει αναδείξει το νησί ως πρωτεύουσα του Οίνου.

info
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο, 10:00-15:00
Ξεναγήσεις έως 8 άτομα, έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα
Ελεύθερη είσοδος
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450

Δείτε επίσης:
«Ο Κόσμος του Ούζου» έχει το δικό του μουσείο

Άνοιξε και πάλι τις πόρτες του το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Ούζο ή τσίπουρο; Το δίλημμα του καλοκαιριού